Tuulilasi

Miksei 10 vuodessa alle 4 litran?

Tapio Ketonen

Kysymys:

Ostin vuonna 2005 VW Polo 1.4 TDI jolla päästiin uutena 2,7 l/100 km (EU keskik. 4,5 l/100 km). Nyt olen etsinyt uutta autoa muttei oikein löydy. Esimerkiksi opel ampera kuluttaa GM:n mukaan 4 l/100 km ja Prius 3,9  l/100 km. Voisin olettaa että 10 vuoden kehitystyöllä voisin valita kaupasta montakin noin 2 l/100 km autoa muttei löydy yhtään.

Polo on takakonttia lukuunottamatta sopivan kokoinen mutta kuluttaa ihan liikaa.

Näytä vastaus

Vastaus:

Autoja on tähän mennessä kehitetty 126 vuotta, joten kymmenen vuotta on aika lyhyt ajanjakso. Kun lisäksi autoja kehitetään pääasiassa markkinaehtoisesti, eli pitää kehittää sellaisia autoja, joita ihmiset haluavat ostaa, kehitystyön tärkein painopiste ei kovinkaan usein ole pienessä kulutuksessa. Jos autoja ostavat ihmiset todella haluaisivat vähän kuluttavia autoja, kyllähän niitä valmistettaisiinkin. Muutamat yritykset tuohon suuntaan ovat kuitenkin osoittaneet, että se konsepti ei myy.

Tekniikka ja sen myötä taloudellisuus on kehittynyt huimasti, mutta samalla autoihin on tullut paljon uusia varusteita, jotka nostavat painoa ja kulutusta. Esimerkiksi ilmastointilaite nostaa kulutusta vähintään puoli litraa sadalla, ja monet mukavuusvarusteet nostavat sekä painoa että kulutusta. Esimerkiksi ohjaustehostin nostaa kulutusta, mutta ilman sitä eivät enää mene kaupaksi pienimmänkään autoluokan ajokit.

Opel Amperan litramääräistä kulutusta ei ole suoraan ilmoitettu. Sen hiilidioksidipäästöiksi on ilmoitettu 27 g/km, mikä vastaa noin 1,2 l/100 km bensiininkulutusta. Priuksen yhdistetyksi kulutukseksi ilmoitetaan versiosta riippuen 3,9-4,0 l/100 km, ja pistokehybridimallin eli Prius PHEV:n CO2-päästöksi ilmoitetaan 49 g/km, mikä olisi bensalitroiksi muunnettuna noin 2,1 l/100 km. Lähellä kahta litraa siis ollaan.

Julkaistu: 5.8.2012

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.