Apu

Mikä vetreyttäisi jalan? Valtimokovettuma huonontaa elämänlaatua – Apu-klinikka vastaa

KuvatAdobe Stock
Julkaistu: 12.7.2021

Kysymys:

Olen 77-vuotias hyväkuntoinen mies, ja minulla on ollut valtimokovettuma kymmenisen vuotta. Se on pahassa paikassa aivan nivusessa oikean jalan puolella, melkein suonien risteyksessä. Minulle on sanottu, ettei sitä voi leikata, koska plakkia voi irrota ja kulkeutua sydämeen. Toinen riski on, että jalka joudutaan amputoimaan kokonaan. Vuosien aikana tauti on vähitellen edennyt ja seitsemän kilometrin juoksulenkit ovat vaihtuneet parin kilometrin sauvaköntystelyyn ja taukoihin. Oikeassa jalassa tuntuu kävellessä pistelyä ja pohkeen kipeyttä. Tämä huonontaa melkoisesti elämänlaatuani. Voiko jalkaa jotenkin korjata tai kuntouttaa niin, ettei kävely pysähtyisi pyörätuoliin? Olen aina ollut liikunnallinen, jumppaan tunnin arki­aamuisin ja lisäksi köntystän päivällä. Minulla on verenpainetauti, joka on hyvin hoidossa (verenpaine noin 136/76), samoin kolesteroli (huono kolesteroli viimeksi 1,7). Käytän lääkkeinä Lisinoprilia, Rosuvastatinia, Amlodipiinia ja Primaspania.

Näytä vastaus

Vastaus:

Hyväkuntoinen mies on oikealla asialla – jotakin tarttis tehrä. Valtimo­kovettumatauti pohjautuu pienten pahanlaatuisten kolesterolihiukkasten kertymiseen valtimoiden seinämiin. Vierasesineiden poisto eli roskakuski toimii valtimoissa laiskasti, erityisesti sepelvaltimoissa. Tästä voi alkaa tapahtumasarja, joka johtaa pikkuhiljaa ja hivuttamalla valtimoiden verenvirtausta estävien ahtaumien syntymiseen. Prosessia kata­lysoivat niin geenit kuin epäsuotuisat ­elämisen tavatkin ikääntymistä unohtamatta. Erityisen raskauttavaa on tupakointi ja tyydyttyneiden rasvojen liiallinen määrä ravinnossa. Verenpaine tulee pitää aisoissa. Yleistavoite on, että kotimittausten keskiarvo on alle 135/85 mmHg. Valtimokovettumatauti käsittää koko valtimopuuston: jos jossain on ahtaumia, melko todennäköisesti niitä esiintyy muuallakin. Siten esimerkiksi katkokävelypotilaan sepelvaltimoita on syytä pitää erityis­tarkkailussa.

Ihmettelet varmaan, miksi tauti on iskenyt hyväkuntoiseen liikunnalliseen mieheen. Aivan kaikkea et itsestäsi kerro, mutta tässä vaiheessa ainakin lääkehoitosi on kohdallaan. Se on erinomainen. Kolesterolia hoidetaan Rosuvastatinilla ja verihiutaleiden sakkautumista estetään Primaspanilla. Nämä kuuluvat jokaisen valtimokovettumatautia potevan perus­arsenaaliin. Myös verenpaine­lääkkeesi on huolellisesti valittu. Kyllä valtimot voivat ahtautua iän myötä, vaikka siihen ei nähtäisi mitään sellaista syytä, johon olisi voinut itse vaikuttaa. Olen törmännyt ilmiöön useita kertoja jopa seniorikestävyysurheilijoilla. Heidätkin on syytä ottaa todesta, jos he valittavat oireita, vaikka taudin mahdollisuus vaikuttaisi kunnon ja elämäntapojen puolesta epätodennäköiseltä. Lääkärin ylivoimaiset diagnostiset keinot ovat kriittinen epäily, huolellinen haastattelu ja aistin­varaiset tutkimukset, joita ei käy ohittaminen tänä kaikenkarvaisten hilavitkuttimien kulta-aikana.

Kuvauksesi perusteella Sinulla on ahtauma reisivaltimossa. Ymmärrän hyvin, ettei siihen haluttu kajota silloin, kun seitsemän kilometrin lenkit kulkivat tuosta vain. Nyt tilanne on aivan toinen, koska olet saanut jalkaasi tyypilliset katko­kävelyoireet. Jalkojen valtimoverenkierron ahtaumien yhteydessä on tapana kehottaa potilaita liikkumaan ja olemaan välittämättä pikkukivuista, joita rasitus aiheuttaa. Tämä provosoi tunnetusti uudissuonten muodostumista ahtauman ohi (luonnon ohitusleikkaus).

Sepelvaltimotaudissa näin ei voi toimia, vaikka aina jotkut hurjapäät sitä erehtyvät yrittämään. Hapenpuute aiheuttaa sydänlihaksessa sähköisesti epävakaan tilan, mikä voi pahimmillaan johtaa kammio­värinän kautta äkkikuolemaan. Näitä tapauksia tiedämme kaikki. Jos rasituksen sieto heikkenee hengenahdistuksen sekä ylärintakehän, lapojen välin, hartioiden ja leukaperien kivun ja niihin liittyvien käsien puutumisoireen vuoksi, on pikaisesti mentävä tutkimuksiin.

Sinun on syytä saada perusterveydenhuollon lääkäriltäsi lähete alueesi erikoissairaanhoidon verisuonikirurgiselle poliklinikalle, jossa jalan valtimot kuvataan uudestaan. On vaikea uskoa, ettei jotain voitaisi tehdä oireesi helpottamiseksi.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.