Tuulilasi

Mikä olisi paras suomennos "people moverille"?

Tapio Ketonen

Kysymys:

Käännän tekstiä, jossa vertaillaan sellaisia autoja kuin esim. Volkswagen Caddy, juuri markkinoille tullut Mercedes-Benz Citan Traveliner, Renault Kangoo, Ford Tourneo Connect, Citroën Berlingo Multispace.  Näitä kutsutaan englanniksi nimillä “people mover”, “people carrier”, “multipurpose vehicle (MPV)”. Suomeksi olen löytänyt seuraavat nimitykset:  henkilökuljetusversio (varsinkin kun vertaillaan saman mallin tavara-autoversioon), monikäyttöauto, iso tila-auto, pakettiautomainen tila-auto.

Toistaiseksi käytän tuota “henkilökuljetusversiota”, joka tuntuu kömpelöltä, mutta toisaalta asiakkaalta saamassani sanastossa tämä esiintyy. Olisiko teillä toimituksessa mielipidettä siitä, mikä olisi paras/käytetyin/osuvin nimitys näille (ilmeisesti useimmiten pakettiauton aihiosta henkilöautoksi muunnetuille) autoille. Hyvä suomenkielinen termi ilmeisesti puuttuu?

“Henkilöpaku” tulee mieleen, mutta se (eli henkilöpakettiauto) näyttää nettihaun perusteella olevan jotakuinkin isompi auto (esim. Volkswagen Transporter).

Näytä vastaus

Vastaus:

Sanaa henkilöpakettiauto käytettiin aikanaan farmariautoista, ehkä syynä oli se, että pakettiautoja saatiin 50-luvulla maahan helpommin, ja sitten niitä muutettiin henkilöautoiksi lattamalla ikkunat ja takaistuimet. Nykyisin pakettiautossa voi olla istuimia enemmänkin, mutta näiden viritelmien suosio loppui siihen, että niille määrättiin sama käyttövoima- eli dieselvero kuin henkilöautoille. Silti vierastaisin tuota henkilöpakettiauto-sanaa.

Pakettiautoon sitäpaitsi liittyy niin paljon verotustekniikkaa, että itse en käyttäisi sitä lainkaan henkilöautojen yhteydessä. Ajoneuvolaki määrittelee pakettiauton seuraavasti: N1-luokan ajoneuvo (pakettiauto) on tavaran kuljetukseen valmistettu ajoneuvo, jonka kokonaismassa on enintään 3,5 tonnia.

Kovin hyviä nimityksiä ei meilläkään ole olemassa. Itse näemmä käytin joskus kolme vuotta sitten Fiat Doblosta nimityksiä henkilömalli ja henkilöversio. Onhan myös nimitys tila-auto täysin perusteltu.

Julkaistu: 12.2.2013

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.