Tuulilasi

Mikä dieselmoottorissa hajoaa, jos tankaan bensaa?

Tapio Ketonen

Kysymys:

Urbaanilegendan mukaan dieselmoottori hajoaa, jos tankkaan vahingossa bensaa. Mikä osa sieltä itseasiassa hajoaa ja miksi? Auttaako asiaan, jos laitan muutaman desin 2-tahtiöljyä? Dieselmoottoriin imetään imutahdin aikana pelkkää ilmaa. Polttoaine ruiskutetaan vasta puristustahdin lopussa, kun mäntä on ylhäällä.

Näytä vastaus

Vastaus:

Se ei ole mitään urbaanilegendaa vaan täyttä faktaa. Dieselistä yleensä hajoaa ruiskutuspumppu, jos siihen tankataan bensaa. Ja jos pumppu vielä hetkeen toimiikin, myös ruiskutussuuttimet voivat leikata kiiinni eli jumittua. Sekä ruiskutuspumpun että suuttimien voitelu tapahtuu kaasuöljyllä, ja bensiini ei juurikaan voitele. Varsinkin uudet korkealla paineella toimivat yhteispaineruiskutusjärjestelmät ovat todella herkkiä bensan tuhovaikutukselle, mutta eivät vanhemmatkaan järjestelmät kestä bensaa.

Julkaistu: 16.3.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.