Apu

Mikä auttaa nivelvaivoihin? – maalaislääkäri Tapani Kiminkinen vastaa

Julkaistu: 8.2.2019

Kysymys:

Jouduin neljä vuotta ­sitten selkäleikkaukseen spinaalistenoosin vuoksi. Nivelvaivoja on ollut paljon, syynä nivelrikko. Ennen leikkausta kipuilu paheni nopeasti. Kävely loppui. Sain paljon apua leikkauksesta, mutta kävely on yhä huonoa. Tuntuu kuin oikea jalka ei pysyisi kurssissa, ja hoipun puolelta toiselle. Oikea jalka tuntuu lyhyemmältä, ja hierojani sanoo suoliluun olevan ­vinossa.

Olen 78-vuotias ja muuten sen verran terve, etten saa terveyskeskuksesta apua ­luulotauteihini. Mihin pitäisi ottaa yhteyttä?

Näytä vastaus

Vastaus:

Nivelrikko (artroosi) on kuin kelirikko paitsi että se ei ainakaan kokonaan parane ilmojen lämmetessä ja roudan loputtua. Se runtelee ajan mittaan kaikkia nivelen rakenteita, vaikka aluksi kyse on nivelruston sairaudesta. Kun rusto rispaantuu, ohenee ja lopulta häviää paljastaen paljaan luupinnan, ajautuvat prosessiin mukaan niin niveleen rajautuva luu, nivelkalvot, -pussit kuin mahdolliset -kierukatkin.

Nivelet ovat tyypiltään erilaisia. Toiset ovat palloja, toiset saranoita, toiset taas nivovat yhteen paria luun palasta (esimerkiksi selkärangan pikkunivelet). Kaikki ruostuvat vähintään jossain määrin vanhetessaan. Seuraako siitä oireita, riippuu vahvasti yksilön geeniperimästä, toimeliaisuudesta ja elämöimisen tavoista.

Röntgenkuvissa näkyvät ­selkärangan kulumamuutokset eivät korreloi laajassa potilasmateriaalissa koettuihin oireisiin. Vastaava ilmiö nähdään maltillisempana pää­kopan sisuksen magneettitutkimuksessa: melkoinenkaan surkastuminen tai verisuoniperäiset löydökset eivät aina välttämättä vastaa ainakaan sillä hetkellä potilaalle tehtyjen muistitutkimusten tuloksia ja todennettua elämässä selviytymistä. Lääkärillä tulee ­sijaita järki mieluummin yläpäässään, sillä emme toki hoida kuvia tai tutkimustuloksia vaan potilaita.

Nivelrikkoa voi pitää perinteisessä mielessä sairautena silloin, kun se todennetusti ­aiheuttaa potilaalle oireita. ­Verenpainetauti muodostaa kirkuvan poikkeuksen. Sen vaarat ovat niin mittavat, että sitä on syytä kutsua taudiksi, vaikka muita oireita kuin mittari­lukema ei esiintyisikään.

Nivelrikon hoitaminen, silloin kun sitä tarvitaan, on muuttunut melkoisesti. Olemme saaneet huomata, että monimuotoinen liikkuminen todentuu lähes poikkeuksetta keskeiseksi.

Kuvien perusteella pahaakin polviartroosia poteva saattaa painella kuin rakuuna metsässä marjasangot käsissään, mutta istuminen paikoillaan erityisesti autossa muodostuu tuskalliseksi. Ihmisillä vallitsee harhakäsitys siitä, että kulunut nivel pitäisi vaihtaa uuteen ajoissa ennen kuin se on liian myöhäistä. Tämä ei pidä paikkaansa. Tekonivel asennetaan silloin, jos yksilön toiminta­kyky uhkaa pitkäaikaisesti ­romahtaa.

Sinulla on todettu spinaalistenoosi (useimmiten kulumaprosessin ahtauttama selkäydin). Mikäli hermorakenteet jäävät pahasti nalkkiin, siitä aiheutuu kuvaamiasi oireita jalkoihin ja pahimmassa tapauksessa virtsa- ja/tai ulostamisumpi. Rajuissa oireissa puukkoon tarttumisessa ei viivytellä, vaan leikkaus tehdään ennen auringonlaskua.

Mikäli hermorakenteet ovat pitkään pinteessä, niihin jää pysyviä muutoksia. Toteat, että kävely loppui. Ei ole ihme, jos hermojen toiminta vielä pätkii. Todennäköisesti merkittävä osa kivusta jäi leikkauspöydälle. Nyt tarvitaan sitkeyttä treenaamisessa. Aivan varmasti olet leikkauksen jäljiltä kallellaan suuntaan jos toiseen.

Suositan aktiivista fysioterapiaa, manuaalista hoitoa ja liikkumista.

Terveyskeskusta haukutaan arvaussellaiseksi. Ilmeisesti tältä pohjalta epäilet Sinua kohdeltavan luulosairaana. ­Pitää ymmärtää, että suurimmassa osassa maantieteellistä Suomea terveyskeskus on se paikka, johon käytännössä koko väestö ensisijaisesti tulee. Tieto- ja palvelutasolle asetetaan tällöin valtavat paineet. Meitä on moneksi niin lääkäreissä kuin putkimiehissäkin. Kun paljon tekee, aina sattuu ja tapahtuu. Niin on pienemmän erikoisen sairaanhoidonkin laita, mutta siitä ei niin paljon huudella. Suksi siis avoimin mielin terveyskeskukseen. Jos jokin lääkäri ei miellytä, vaihda lennossa toiseen.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.