Tuulilasi

Mihin katosivat hyvät muoviset sisälokasuojat ?

Tapio Ketonen

Kysymys:

Vielä 1980-luvulla moniin autoihin asennettiin Suomessa  jo uutena mallikohtaiset muoviset sisälokasuojat kaikkiin pyöriin, siis neljä kappaletta. Niistä oli myös paljon hyötyä.  Mihin ne katosivat ? .  Monissa nyt uusissa automalleissa varsinkin takapyöränkotelot ovat kuraa keräävästi muotoillut ja niiden puhtaanapito vaatii vaivaa ja kuluttaa vettä. Ennen oli paremmin.

Näytä vastaus

Vastaus:

Lokari-sisälokasuojat olivat alun perin alumiinipellistä lokasuojien sisään taivutellut suojukset. Sittemmin niitä ryhdyttiin valmistamaan muovista, ja rakenne todettiin niin hyväksi, että autovalmistajat kopioivat idean.

Lokareita valmistaneella Leo Laineella oli keksinnölleen vahva patenttisuoja, mutta autonvalmistaja Nissan voitti patentista käydyn oikeudenkäynnin, ja valmistajat alkoivat rakentaa sisälokasuojia autoihinsa jo tehtaalla. Tämä heikensi Laineen bisneksiä pahasti, mutta edelleenkin yhtiö toimii ja valmistaa sisälokasuojia.

Lis’tietoa löytyy netistä osoitteesta www.lokari.fi

Julkaistu: 11.4.2012

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.