Apu

Migreeni aiheuttaa loppumatonta musiikin kuulemista ja nenäverenvuotoa – Apu-klinikka vastaa

KuvatAdobe Stock
Julkaistu: 26.6.2021

Kysymys:

Sairastan migreeniä. Kohtaukset ovat harventuneet. Aura alkaa silmistä, minkä jälkeen seuraa raju kipu eri puolilla päätä. Viimeksi se kesti melkein kolme päivää. Kädet puutuivat, ja myös jalka oli hetken tunnoton. Kuulen kuin epämääräisestä suunnasta tulevaa musiikkia, mikä on kiusallista. Jos ajattelen jotakin sävelmää, kuulen sen heti, mutta en saa sitä pois. Lisäksi alkoi nenäverenvuoto. Olen 77-vuotias ja omillani hyvin pärjäävä.
Näytä vastaus

Vastaus:

Migreeni on yleinen ja kiusallinen vaiva, josta kärsii noin 5 prosenttia miehistä ja 15 prosenttia naisista. Naisilla kuukautisrytmi vaikuttaa migreeni­kohtausten ilmaantumiseen, joten hormonaaliset syyt selittävät vaivan nais­valtaisuutta. Kohtaukset alkavat melko usein murrosiässä kuten itsellänikin, joten hormoneilla lienee tässäkin osuutensa. Joillakin migreeni alkaa jo lapsena.
Migreeni on kohtauksellinen, osittain geenien säätelemä sairaus, jonka syntymekanismeja ei vielä tarkasti tunneta. Calcitonin gene-related peptide (CGRP) -proteiinilla on osuus kivun synnyssä, ja sen vastavaikuttajia on tullut käyttöön migreenin estohoitoon (Markus Färkkilä). Migreenikohtauksen ajatellaan alkavan sähkökemiallisesta aktivaatiosta aivorungossa, kun jokin kohtauksen ­laukaisija käynnistää prosessin. Kolmoishermo lähtee aivorungon alueelta. Se ­toimii pään ja kasvojen alueen tuntohermona ja verenkierron säätelijänä. Arvellaan, että kolmoishermon vaikutus aivokalvojen valtimoiden seinämien pinnalla on tärkeä osa migreenikohtausta. Hermopäätteet aktivoituvat, ja kipuviestin välittyminen kipua aistiville aivoalueille alkaa. Samalla valtimot saattavat laajentua. Sykkivä särky on seurausta siitä, että herkistyneet kipupäätteet reagoivat valtimossa kulkevaan kipuaaltoon.
Migreenikohtaukset jaetaan aurallisiin (15 prosenttia), jossa kohtausta edeltävät esioireet eli aura ennen päänsärky­vaihetta, sekä aurattomiin (85 prosenttia), jotka alkavat suoraan päänsäryllä. Kohtauksille altistavat uni-valverytmin häiriö, matala verensokeri ja stressitilan muutos. Ravintotekijät ovat alkoholia lukuun ­ottamatta hyvin yksilöllisiä. Arvellaan, että auran mekanismina on takaraivon alueella sijaitsevalta näköaivokuorelta eteenpäin leviävä sähköisen toiminnan aalto. Sen jäljiltä hermosolujen toiminta vaimenee ja verenkierto vähenee joksikin aikaa. Kun aalto ylittää näköaivokuoren, syntyy näköaistimuksia: laajeneva näköhäiriö, kirkasreunainen värisevä näkökenttäpuutos, sahalaitainen harmaa tai kirkas alue. Tuntoaivokuorelta tulee ­pistelyä ja puutumista. Pahimmillaan voi seurata puheen tuoton häiriöitä ja toispuolihalvaus. Äänihavaintoja en tiedä auraan liittyvän. Aura ennakoi migreenikipua, ja normaalisti se kestää enintään tunnin. Kipu voi alkaa jo auran aikana.
Kohtaus voidaan jakaa neljään osaan: ennakko-oireet, aura, särkyvaihe ja jälki­oireet, joten kohtaus voi kestää kaikkineen useita päiviä. Migreeni lievittyy yleensä vanhemmiten. Se voi pahimmillaan ankeuttaa pahanpäiväisesti erityisesti työikäisen elämää. Hankalimmissa tapauksissa voidaan käyttää estohoidossa botuliinitoksiinia, jonka kalleus ja julkisen terveydenhuollon asettamat, mielestäni joskus kohtuuttomat rajat hoitoon pääsylle eriarvoistavat potilaita. CGRP-­antagonisteille on mahdollista saada peruskorvattavuus tietyin ehdoin, jolloin Kelan kattokorvaus helpottaa lääkkeen hankintaa.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.