Apu

Miesten vaihdevuodet vai pitääkö olla huolissaan? – Verenpaine on laskenut, ja öisin herätessä on nihkeän hikinen olo – Apu-klinikka

Julkaistu: 29.5.2021

Kysymys:

Olen 61-vuotias mies. Kotimittauksessa verenpaineeni yläpaine on 95–110 ja alapaine 60–70. Syke vaihtelee 55–65. Noin puoli vuotta sitten verenpainearvoni olivat 130–140 ja 70–80 sekä syke 55–65. Minulla on todettu uniapnea, ja käytän öisin CPAP-laitetta. Nukun noin 5–6 tuntia yössä, ja herätessä on nihkeän hikinen olo. Ovatko nämä niin sanottuja miehen vaihdevuosioireita, vai pitääkö olla huolissaan? Voiko verenpainelukemien muutokseen vaikuttaa se, että lopetin alkoholinkäytön kokonaan?

Näytä vastaus

Vastaus:

Matalanpuoleinen verenpaine ennustaa pitkää ikää – onnea siitä! Aiempi paineesi yltää sekin suositusten raameihin ja nykyinen niitä kirkkaasti paremmaksi.

Korkea verenpaine edustaa kehittyneissä maissa suurinta sydän- ja verisuonisairauksien vaaraa. Suomessa tarvitaan kansanliike liiallista painetta potevien löytämiseksi, hoitamiseksi ja uusien tapausten ehkäisemiseksi.

Usein hirvittelen, miksi asiaan ei panosteta vieläkin enemmän. Erikoista on sekin, että edelleen noin puolet sydämen vajaatoiminnan diagnooseistamme on vääriä. Tilanne ei ole parantunut vuosiin. Tehtävää siis riittää.

Uniapnea ja alkoholi

Uniapneaa löytyy niin paljon kuin vain ehtii epäillä. Lääkärilehdessä 14/2021 arvioitiin, että meillä 1,46 miljoonaa henkilöä sairastaa vähintään lievää uniapneaa. Käytännön lääkärin näkökulmasta voisi kuvitella, että jopa enemmän. Liikapainon yleistyminen katalysoi asiaa, sillä obs­truk­tiivisen uniapnean esiintyvyys on ­ylipainoisilla lähes kaksinkertainen ­normaalipainoisiin verrattuna.

Nenän tukkoisuus johtaa suuhengitykseen unen aikana, mikä lisää ylähengitystieahtauman riskiä. Kuorsaus- ja uniapneariskiä suurentavat rakenteelliset viat ylähengitysteissä (pieni leuka, suuri kieli, kookkaat nielurisat, pitkä ja paksu pehmeä kitalaki).

Keskushermostoon vaikuttavat lääkkeet ja aineet, kuten unilääkkeet ja alkoholi, altistavat kuorsaukselle ja uniapnealle. Iäkkäillä nielun alueen vähentynyt lihas­aktiviteetti vaikuttaa uniapnean kehittymiseen, jolloin laihduttaminen ei välttämättä lievitä uniapneaa yhtä tehokkaasti kuin nuoremmilla (Bachour, Avellan-­Hietanen).

Uniapnean oireet

Uniapnean oireisiin kuuluvat virkistämätön uni, päiväväsymys, nukahtelu­taipumus, uupumus, unettomuus (potilas herää tukehtumisen tunteeseen ja haukkoo henkeä), kuorsaaminen, hengitys­katkokset, yöhikoilu, aamupäänsärky, ärtyneisyys, yöaikainen runsasvirtsaisuus ja impotenssi.

Sairaus lisää vaaraa kohonneeseen verenpaineeseen, mielialaongelmiin, heikentyneeseen kognitioon, sepelvaltimotautiin, aivoinfarktiin, sydämen vajaatoimintaan, eteisvärinään, lihomiseen ja tyypin 2 sokeritautiin.

Näistä käy päätteleminen, että lukeminen, liikkuminen ja laihduttaminen kannattavat aina silloin, kun se on tarpeellista. Uniapneasi hoito on varmasti verenpaineesi parantumisen merkittävin syy, ellet sitten ole ryypiskellyt kaksi käsin.

Yöhikoilu on yleinen uniapnean oire. Testosteronierityksen väheneminen tapahtuu miehillä hiljaa ja hivuttamalla, joten se tuskin aiheuttaa yöllistä hikoilua. Kun testosteroni heivataan kertaheitolla eturauhassyövän hoidossa, saadaan kyllä aikaan hikoilupuuskiakin.

Kysy terveydestä, Apu-klinikan asiantuntijat vastaavat:

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Jatta Rautkorpi, naistentaudit
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse” Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.