Apu

Mieheni ei syö eikä juuri juokaan työpäivien aikana – Tottuuko elimistö tällaiseen rytmiin? Apu-klinikka vastaa

Julkaistu: 14.9.2022

Kysymys:

Mieheni, 66, syö aamiaisen, mutta sitten hän saattaa tehdä fyysistä työtä esimerkiksi iltakuuteen asti ja syödä vasta sen jälkeen. Hän ei myöskään juo juuri vettä työpäivien aikana. Tottuuko elimistö moiseen, kun hän kuitenkin on terve kuin pukki? Iltaisin ruoka kyllä maistuu.

Näytä vastaus

Vastaus:

Kertomastasi ei käy tarkemmin ilmi puolisosi kehon koostumus, kuten vyötärönympäryksen lukema. Oletan, että hän on myös mitoiltaan terveiden kirjoissa. Tuoreen tutkimuksen mukaan epäsäännölliset ruoka-ajat voivat kasvattaa korkean verenpaineen, ylipainon ja kakkostyypin diabeteksen riskiä. Epäsäännöllinen syöminen vaikuttaa kehon sisäiseen kelloon, joka puolestaan vaikuttaa niin ruokahaluun, ruoansulatukseen kuin aineenvaihduntaankin.

Mitä tulee ruokailuun, niin miehesi ­elimistö taitaa olla tottunut kuvailemaasi rytmiin. Voi toki olla, että lounaan syöminen saattaisi parantaa hänen hyvin­vointiaan, mutta tämä selviää vain kokeilemalla. Jos miehesi tekee raskaita fyysisiä työsuoritteita, elimistön palautumisen ja lihasaineenvaihdunnan kannalta olisi syytä nauttia ainakin proteiinipitoista välipalaa 1–2 kertaa päivän aikana.

Erityisesti minua huolettaa, että kerrot hänen tekevän fyysistä työtä ilman vedenjuontia. Tätä en pidä ollenkaan hyvänä asiana, sillä vedenjuonti on elinehto. Ihmiskeho tarvitsee nestettä säännöllisin väliajoin, jotta se välttyy kuivumiselta ja aineenvaihdunta pysyy käynnissä. Vaikka janontunne vähenee iän myötä, nesteen tarve pysyy entisellään.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.