Tuulilasi

Mielikuvituksen tuotetta

Tapio Ketonen

Kysymys:

Missä kohtaa kirjoituksessani sanon, ettei Jani edes tänä päivänä tiedä lisäkilven merkitystä? Mutta omasta väestähän ei saisi sanoa mitään “pahaa”.

Mitä tulee “ilkeilyyni” Bemari-miestä kohtaan – täytyy olla huono itsetunto, jos mielipiteeni käsittää dissaamisena. Vanhaan, erikoiseen moottoriin ei kannata kansiremonttia teettää. Iäkkään auton omistaminen kustannustehokkaasti edellyttää, että pystyy tekemään aika paljon itse. Harvalle VW Phaeton on sopiva auto, vaikka siihen kuinka ihastuisi, eikä hintakaan olisi paha. Ylläpito vaan maksaisi maltaita.

Kirjoititte käytetyn C5 yhteydessä, että hyvin pidetty ja huollettu auto palvelee luotettavasti vanhanakin. Ei voi kuin nauraa, JOS tarkoititte sillä myös Citikkaanne – siinähän on vikoja vaikka kuinka paljon. Eikä väitteenne ole totta yleiselläkään tasolla.

Näytä vastaus

Vastaus:

Ei siinä kirjoituksessasi ollut kysymys tästä päivästä eikä mistään muustakaan päivästä. Lähinnä siinä oli kysymys siitä, ettet ollut osannut tai viitsinyt lukea luttua alkua pitemmälle.

Bemarin kohdalla olen samaa mieltä. Vanhoja hienoja autoja saa usein käsittämättömän edullisesti, mutta niiden ylläpito tulee käsittämättömän kalliiksi. Noissa alumiinikoneissa koneremontit ovat aika usein osaajillekin vaikeita. Loistomallien varaosien hinnat ovat omalla tasollaan, eikä niitä saa kuin korkeintaan tilaamalla. Purkamoista ei kannata edes kysellä.

On tietenkin hyvä asia, jos naurattaa, sehän pidentää ikää. Silti totuus on juuri tuo. Hyvin pidettynä ja huollettuna vanhakin auto palvelee luotettavasti. Meidän Citroënimme on ollut tästä hyvä esimerkki. Ei 2500 euron hinnalla voi odottaakaan ostavansa täysin virheetöntä autoa, mutta aika pienillä kustannuksilla pääsimme sillä ajamaan täysin luotettavasti aikomamme 10 000 kilometriä. Autoa etsiessämme näimme aikamoisia romukasojakin, joista näki selvästi, miten käy, jos autoa ei hoideta ja huolleta asianmukaisesti.

Vanhallakin autolla voi ajaa, kun sitä huoltaa huolellisesti, ja vanhaan autoon kannattaa tehdä myös ylimääräisiä ennakoivia toimenpiteitä. Osien vaihtaminen ennen rikkoutumista on yleensä helpompaa ja myös edullisempaa kuin sen jälkeen. Mikä parasta, korjauksen ajankohdan ja korjauspaikan voi tällöin valita itse.

Julkaistu: 2.3.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.