Apu

Mieheni virtsakivet murskattiin – Verta tulee virtsatessa ja kipu on sen mukainen – Onko kasvisvuokavaliosta apua? Apu-klinikka vastaa

Tapani Kiminkinen

KuvatAdobe Stock

Kysymys:

Kysyn Parkinsonin tautia potevan mieheni puolesta tämän virtsakivistä. Ne murskattiin viime heinäkuussa, mutta nyt on uusi reissu edessä. Välillä rakko on huuhdeltu sairaalan päivystyksessä. Siitä on ollut paljon apua. Joskus on näyttänyt, että virtsatessa tulee pelkkää verta. Ja kivut ovat sen mukaiset. Onko kasvisruokavaliosta apua? Hän tuskin kokonaan luopuu lihasta. Olemme vähentäneet jo lihansyöntiä, etupäässä naudanlihaa.

Näytä vastaus

Vastaus:

Meitä kandidaatteja opetettiin 1970-luvulla Meilahden sairaalassa näin: jos löydätte potilaan mieluummin sängyn alta kuin sen päältä, hänellä on todennäköisimmin sappi- tai virtsatiekivikohtaus.

Ikiaikainen tieto kuvaa molempien kivien joskus aiheuttaman kivun intensiteettiä. Kun sappitiestä tai virtsanjohtimesta pyrkii läpi siihen liikamitoitettu kivi, nousee vähemmästäkin hiki pintaan. Kipu todentuu aaltoilevan kettumaiseksi.

Virtsatiekivikohtauksen hoidoksi neuvon reilua nesteen nauttimista ja hyppimistä pöydältä (tosin vain Kekkonen sai lapsuudessani istua pöydällä).

Kivun hoidoksi tarjoan ruiskulla pakaralihakseen suunnattua tulehduskipulääkettä, sileää lihasta rentouttavaa ainetta ja joskus peräti opiaattia.

Aina ja lähes iankaikkisesti spekuloidaan kivien sisältämillä aineilla. Käytännössä lopulta sangen harvoin näitä analysoidaan malmikivien tapaan – ehkä pitäisi. Noin 80 prosenttia on kalsium- ja 5–8 prosenttia virtsahappokiviä.

Kaikista kivistä 10–15 prosenttia liittyy krooniseen ylempään virtsatietulehdukseen. Jos veltto rakko ei osaa enää supistua kunnollisesti, se joudutaan tyhjentämään pysyvällä tai toistokatetroinnilla. Jos rakossa pötköttelee vuosikausia virtsan ulkoistamiseksi välttämätön katetrin pallo, ymmärrettävästi rakkoon kertyy helposti sakkaa tulehduksen tai ärsytyksen provosoimana. Tämä altistaa kiville.

Kivien muodostumiselle altistavat myös vähäinen nesteiden nauttiminen sekä liika suolan ja vähäinen kalsiumin saanti ravinnosta. Taustalla saattavat paistatella korkea virtsahappopitoisuus/kihti, lihavuus, imeytymishäiriö ja joskus myös lisäkilpirauhasen liikatoiminta. Toisinaan ihminen on voinut ottaa sisään liikaa sokeria, hedelmäsokeria tai C-vitamiinia. Taustalla saattavat olla myös muutamat harvat lääkkeet.

Lääkkeettömään hoitoon kuuluu tasainen juominen pitkin päivää (ei pelkkää viinaa). Vuorokaudessa virtsaa olisi hyvä tulla ainakin kaksi litraa. Lisäksi vähennetään eläinproteiinin, suolan, sokerin ja hedelmäsokerin saantia.

Kuten kysyjä aivan oikein esittää, lautaselle lisätään kasviksia, vihanneksia ja hedelmiä. Tapanani on yleistää, että kasvissyöjät ovat pitkäikäisiä ja huonohampaisia (kiillevaurioiden mahdollisuus).

Jos virtsahappopitoisuus paistattelee korkealla tai on jo kihti, noudatetaan asiaan kuuluvaa ruokajärjestystä.

Julkaistu: 3.5.2020

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.