Apu Terveys

Mieheni on masentunut ja tilanne alkaa olla kuormittava – En enää jaksa ja alan olla masentunut itsekin – Miten pääsisimme eteenpäin? Apu-klinikka vastaa

KuvatIsmo Pekkarinen / All Over Press
Julkaistu: 18.8.2022

Kysymys:

Olemme eläkkeellä, ja mieheni on sairastanut masennusta jo pidemmän aikaa. Tilanne alkaa olla todella kuormittava. Meillä ei enää ole fyysistä läheisyyttä eikä mitään yhteistä tekemistä. Emme juurikaan keskustele. Minusta tuntuu, että joudun puolison sairauden vuoksi vain venymään ja unohtamaan kokonaan itseni. En oikein enää jaksa ja alan olla masentunut itsekin. Miten pääsisimme eteenpäin? Erotakaan en haluaisi.

Näytä vastaus

Vastaus:

On hyvä, että olet havahtunut uupumisen hälytysmerkkeihin ja haluat löytää keinoja, jotta pääsisitte puolisosi kanssa eteenpäin. Sairaus haastaa päivittämään parisuhteen uuteen elämäntilanteeseen sopivaksi. Se voi myös olla mahdollisuus rakentaa parisuhdetta sellaiseksi, joka toimii paremmin nyt ja tulevaisuudessa.

Puolison sairastuminen tuo suhteeseen aina muutoksen. Sairaus ja oireilu herättävät molemmissa puolisoissa samankaltaisia tunteita, kuten pettymystä, syyllisyyttä, surua, huolta, vihaa ja väsymystä. Uuteen elämäntilanteeseen sopeutuminen vie molemmilta oman aikansa ja voi tuntua raskaalta. Entiset tavat olla yhdessä eivät välttämättä enää toimi. Voimavarat ovat vähissä, ja samalla pitäisi opetella uudenlaisia tapoja toimia, joten ristiriitoja syntyy helposti.

Parisuhde muuttuu sairauden myötä

Parisuhteessa roolit saattavat muuttua. Tavat käsitellä sairautta ja siitä toipumista voivat olla erilaiset. Kummankin menneisyys vaikuttaa siihen, miten pari kohtaa sairastumisen. Psyykkiset oireet vaikeuttavat usein vuorovaikutusta ympäristön kanssa ja lisäävät keskinäisen viestinnän haasteita. Saattaa olla, että masentuneen puoliso joutuu kantamaan vastuuta kaikesta ja helposti unohtaa itsensä.

On erittäin tärkeää pitää huoli omasta jaksamisesta sekä jatkaa omia harrastuksia ja ystävyyssuhteita. Silloin jaksaa myös olla paremmin tukena puolisolleen. Jos omista voimavaroista ja hyvinvoinnista tinkii, saattaa käydä niin, että vastuunkantaja uupuu kokonaan, kun sairastuneen vointi kohenee.

Onhan puolisollasi hoitosuhde? Oikea hoito sekä ajan tasalla oleva tieto sairaudesta, sen oireista ja hoidosta on ensi­arvoisen tärkeää sekä sairastuneelle että puolisolle. Olet saattanutkin olla mukana hoitotapaamisissa ja saanut tietoa. Jos näin ei ole, olisiko mahdollista jutella puolisosi kanssa siitä, voisitko tulla mukaan jollekin käynnille?

Pitkäaikaisen sairauden tuomiin muutoksiin kuuluu myös, että se mikä aiemmin oli mahdollista, ei ehkä enää välttämättä ole sitä. Kerroit, että teillä ei ole enää fyysistä läheisyyttä. Muuttunut kehonkuva, lääkitys tai monenlaiset oireet saattavat vaikuttaa siihen, että seksi ja läheisyys vähenevät tai loppuvat kokonaan.

Seksuaalisuus on enemmän kuin seksi

Masennus on sairaus, joka voi aiheuttaa arvottomuuden tunnetta ja heikentää haluja. Toisaalta masennuslääkkeet aiheuttavat joillekin haluttomuutta tai erektio- ja laukeamisvaikeuksia. Itsetunnon lasku voi saada sairastuneen vetäytymään, ja tämä voi johtaa etääntymiseen parisuhteessa.

Sairastunut saattaa kokea itsensä ensisijaisesti potilaaksi, jolloin minuus, seksuaalisuus ja kumppanuus unohtuvat. Intiimi yhdessäolo saattaa vaihtua hoitosuhteeksi. Seksuaalisuus on kuitenkin paljon enemmän kuin seksi.

On erityisen tärkeää pohtia, miten seksuaalisuutta ja läheisyyttä voisi ylläpitää parisuhteessa sairaudesta huolimatta. Silloin kun sairaus ja oireet hallitsevat arkea, on vaikea huomata niitä pieniä hyviä asioita, jotka kaikesta huolimatta ovat jäljellä. Löytäisitkö sellaisia suhteestanne?

Jos sairaudesta ei puhuta, molemmat jäävät yksin

Joskus kumppanit saattavat vältellä sairaudesta puhumista, koska pelkäävät toisen kuormittamista. Ajattelemme säästävämme kumppaniamme vaikenemalla esimerkiksi sairauteen liittyvistä tunteista. Silloin molemmat jäävät yksin, kun kokemuksia ja tunteita ei jaeta yhdessä. Sairastuneen kumppani saattaa kokea syyllisyyttä omasta terveydestään. Huono omatunto voi painaa, jos tekee mukavia asioita, joihin sairastunut ei pysty. Tunnistatko tällaisia ajatuksia? Olisiko niistä mahdollista päästää irti?

On tärkeää, että sairaudesta huolimatta molemmilla puolisoilla olisi jotain ihan omaa. Harrastus, työ tai tapaamiset ystävien kanssa lisäävät omaa jaksamista ja tuovat myös suhteeseen uusia tuulia. Oma juttu ei vaadi aina lähtemistä pois kotoa, sillä se voi olla vaikkapa lukemista tai käsitöitä. Riittää, kun on jotain, mikä tuo iloa ja mielihyvää.

On tärkeää löytää tasapaino oman elämän ja kumppanin elämän välille. Sairastunut kumppani tarvitsee tukea, joskus enemmän ja joskus vähemmän. Myös sinulla on lupa miettiä, minkä verran omaa aikaa tarvitset ja missä menevät omat rajasi suhteessa läheisiisi. Riittävä etäisyys auttaa jaksamaan, eikä se ole hylkäämistä. Joudumme joissakin tilanteissa hyväksymään, että on asioita, joita ei voi estää eikä muuttaa. Kukaan ei voi elää toisen puolesta.

Tilannetta ei tarvitse eikä kannata pohtia vain yksin. Tukea sairastuneiden omaisille ja parisuhteiden muutostilanteisiin tarjoavat muun muassa

Mielenterveys lujilla

Mielenterveyden keskusliiton asiantuntijat vastaavat

  • Merja Smahl, sosiaalityöntekijä,  YTM, kuntoutus­suunnittelija, Mielenterveyden keskusliitto
  • Mirva Laine, Mielenterveyshoitaja, kuntoutusneuvoja, Mielenterveyden keskusliitto

Mielenterveyden keskusliitto on mielenterveysongelmia itse kokeneiden ihmisten järjestö, joka tarjoaa sairastuneille ja heidän läheisilleen tukea: tietoa mielenterveyden häiriöistä, asiantuntija- ja vertaistukea toipumiseen sekä neuvontaa muun muassa talous- ja lakiongelmiin sekä käytännön pulmiin.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat lukijoiden lähettämiin kysymyksiin

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.