Tuulilasi

Mersun huolto

Tapio Ketonen

Kysymys:

Toyotan merkkihuolto on minun mielestäni aika kallis itsellä on avensis ja olen käyttänyt siellä niin lasku on aina ollut useita satasia. Nyt harkitsen auton vaihtoa mersuun niin onko autosunilla kalliit huollot mersuun kun kaikki sanoo että ei kannata ostaa mersua kun huollot ja kaikki muut ovat sikakalliita.

Näytä vastaus

Vastaus:

Jos ei ole varaa huoltaa autoa, niin tokko kannattaa ostaa koko laitettakaan. Nykyisten autojen huoltovälit ovat sen verran pitkiä, 15 – 30 000 km, ettei huolloista kuitenkaan tule kovin paljon kuluja kilometriä kohti. Kun vertaa huoltokuluja siihen, mitä auton arvo laskee vuodessa, niin kyllähän siinä on aika pienistä rahoista kysymys. Vuoden ajon jälkeen auton arvosta on yleensä jo haihtunut alle tai yli viisituhatta euroa, Mersusta aika paljon enemmänkin, joten tähän verrattuna muutama satanen on aika vähän.

Auto-Sunin hinnoista en osaa sanoa mitään, en ole koskaan edes käynyt ko. liikkeessä. Eivätköhän ne ole samaa tasoa kuin muissakin kerkkiliikkeissä. Työn hinta on Suomessa nostettu monin keinoin tolkuttoman korkeaksi. Työntekijät tarvitsevat palkkansa, rakennusten ja korjaamolaitteiden ylläptito maksaa, ja jo ison korjaamon lämmitys- ja valaistuskulut ovat kovat. Lähtökohta yritystoiminnalle – myös autokorjaamolle – on se, ettö toiminnan pitäisi tuottaa hieman voittoakin. Muuten tulee paha vouti ja laittaa apun luukulle.

Huollon veloitus koostuu aika pitkälle työstä. Eihän siihen autoon kovin paljon työtä tehdä, mutta merkkihuollon käytöllä on puolensa. Siellä tiedetään, mitä autolle pitää tehdä ja miten, ja jos on meneillään jokin korjauskampanja, sekin hoituu. Ns. vapaalla korjaamolla nämä kampanjat eivät yleensä hoidu, tieto kun annetaan vain merkkiorganisaatiolle.

Huollon hintoja arvosteltaessa on vielä muistettava, että huolto käsittää vain perusasiat eli öljyjen ja suodattimien sekä mahdollisesti muiden ohjelmaan kuuluvien nesteiden vaihdot. Muut toimenpiteet ovat korjauksia, eivätkä kuulu huoltoon, vaikka ne tehtäisiinkin samalla kertaa. Esimerkiksi jarruremontti tai pyöränlaakerin vaihto ovat korjauksia.  

Julkaistu: 15.10.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.