Tuulilasi

Mazdan huohotinventtiili

Tapio Ketonen

Kysymys:

Olen näköjään jo pitkän aikaa ajellut -98 323 Familia 1.8 l Mazdallani moottorin huohotinventtiili irti venttiilikopasta. Sen tiiviste on entinen ja ei siksi pysy paikallaan kolossaan. Tilasin uuden tiivisteen. Nyt on mielessä muutama kysymys:

- Voiko todella suuri öljynkulutus johtua juuri tuosta em. viasta? (auto ei savuta, eikä tiputtele alleen, lämmityslaite kuumalla antaa hyvät öljyaromit hyttiin)- Kun tuon tiivisteen vaihdan ja saan huohotusventtiilin paikalleen, niin mitenköhän voisin todeta, että itse venttiili toimii oikein?- Voiko (mikäli tukossa) venttiilin puhdistaa kotikonstein?- Aiheutanko lisäharmia, kun joudun vielä jonkin aikaa ajelemaan huohotinventiili osin irti venttiilikopasta?

Näytä vastaus

Vastaus:

Bensakoneen huohottimessa ei ole mitään ihmeellisempää venttiiliä, huohottimen tehtävänä on vain johtaa mäntien ohi päässeet palamiskaasut takaisin moottoriin. Yhtä hyvin ne voisi johtaa letkulla auton allekin, ja näin ennen tehtiinkin, mutta viemällä kaasut poltettaviksi takaisin moottoriin vähennetään päästöjä. Näin nuo öljyaromit eivät joudu kenenkään haisteltaviksi.

Jos huohottimesta ei valu öljyä, ei se voi vaikuttaa moottorin öljynkulutukseen. Huohottimen osittainen irrallaanolo saa aikaan tuota mainitsemaasi hajuhaittaa, ja se voi myös tuottaa öljysumua moottoritilaan tai moottorin päälle. Valitettavasti siis öljynkulutukseen on etsittävä syytä muualta. Männänrenkaiden pikeentyminen ja niiden juuttuminen uriinsa voisi olla yksi syy. Se saa myös huohotuskaasujen määrän kasvamaan. 

Ongelmaa voisi yrittää ratkaista Forte-käsittelyllä, mutta ainoa varma keno on moottorin purkaminen ja männänrenkaiden ja niiden urien mekaaninen puhdistaminen. Tämä taas on tavattoman työläs toimenpide, ja sille tulee helposti myös aika lailla hintaa.

Huohottimessa ei ole mitään varsinaista venttiiliä, mutta siellä voi olla jonkinlainen suodatin, joka palauttaa huohotusvirtauksen mukaan lähteneet öljypisarat takaisin venttiilikoteloon. Sen sekä huohotinputkiston puhdistaminen onnistuu sopivalla liuottimella, esimerkiksi petrolilla tai hyvin tuuletetussa tilassa jopa bensalla, vaikkei bensan käyttö liuottimena olekaan suositeltavaa.

Julkaistu: 21.8.2013

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.