Tuulilasi

Mazda 6 2,3 startin pitkä pyöriminen

Tapio Ketonen

Kysymys:

Hei! Olen hieman ihmeissäni vuoden 2005 Mazda kuutosen starttaamisen kanssa. Kun virta-avaimesta kääntää, startti pyörii hienosti, mutta voi kulua jopa reippaasti yli kymmenen sekuntia, ennenkuin moottori hörähtää. Käynnistyksen jälkeen kaikki pelaa hienosti.Koska startti pyörii hyvin, kyseessä ei liene virransaantiongelma. Ei ole merkitystä, onko auto kylmä vai lämmin tai onko se seisonut kuinka kauan. Joskus tosin tuntuu, että virtojen pitäminen päällä pitkään ennen starttia auttaisi asiaa, mutta aina ei myöskään näin ole. Voiko jokin imuilmaongelma ilmetä tällä tavalla? Tai voisiko ongelma olla bensansaannissa, vaikka kaikki startin jälkeen toimii hyvin, eikä auton seisoma-ajalla ole merkitystä? Bendix lienee myös yksi vaihtoehto, mutta toisaalta välillä starttaaminen onnistuu hyvin. Startti ei myöskään pidä mitään ylimääräistä ääntä.

Kiusallinen ja pelottava ongelma, kun on talvikin tulossa!

Näytä vastaus

Vastaus:

Kiinnitti huomiotani tuo sana bendix eli käynnistinmoottorin hammaspyörä. Onko siis niin, että starttimoottori pyörii, mutta ei moottori? Näinhän käy, jos bendixissä on vikaa, eli käynnistimen hammaspyörän vapaakytkin luistaa.

Oletan kuitenkin, että moottori pyörii, mutta ei käynnisty. Epäilisin vahvasti, että vika on bensiinin saannissa. Bensapumppu on sähköinen, ja se nostaa paineen, kun virta kytkeytyy. Joissakin autoissa pumppu käynnistyy, kun kuljettajan ovi avataan, joissakin näin käy vasta kun virta kyketään päälle. Kuuntelepa, kuuluuko bensapumpun hurinaa kovinkin pitkään, kuv virta kytketään päälle. Kokeile myös, alkaako se uudestaan, kun käännät virran pois ja kytket sen uudelleen, älä käännä starttiasentoon saakka.

Voi olla, että jostakin syystä pumppu ei jaksa kohtuuajassa nostaa bensiinin painetta niin suureksi, että sitä tulisi riittävästi suuttimista käynnistymistä varten. Kyllä tuo kovasti korjaamokeikalta kuullostaa.

Julkaistu: 6.10.2013

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.