Tuulilasi

matkailuauton verotus

matkailuauton verotus

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kuinka kalliiksi tulee matkailuauton pitäminen?? verot ym. maksut??

Näytä vastaus

Vastaus:

Tavallisen eli kokonaismassaltaan enintään 3 500 kg suuruisen matkailuauton kustannuksissa verot eivät näyttele kovin suurta osaa. Vuotuinen ajoneuvovero on enintään 485,45 euroa. Koska matkailuautot ovat yleensä dieselkäyttöisiä, niistä on maksettava käyttövoimaveroa, jonka suuruus on tällä hetkellä 3401-3500 kg painoisesta matkailuautosta 114,98 euroa. Yhteensä siis veroa menee 600,43 euroa vuodessa.

Kustannuksia aiheutuu myös vakuutuksista. Liikennevakuutus on pakollinen, sen lisäksi on viisasta ottaa myös kaskovakuutus. Noihin hupenee vuodessa arviolta 1500 euron paikkeilla, ehkä enemmänkin. Suurin kulu on kuitenkin pääomakulu. Uusien autojen hinnat lähtevät 50 000 eurosta ylöspäin, ja jos tuo lasketaan kuoletettavaksi vaikka 10 vuoden aikana, jo tasapoistoilla ilman korkoja se tekisi yli 5000 euroa vuodessa. Lisäksi auto pitää huoltaa kerran vuodessa, ja mm. sammutinkin pitää tarkastuttaa..

Auto toki kestää siistissä käytössä pitempäänkin kuin 10 vuotta, mutta toisaalta 50 000 euron pääomasta joutuu yleensä myös maksamaan korkoa. Jos taas hankitaan käytetty auto, sen hankintahinta on matalampi, mutta huolloille ja korjauksille pitää laskea enemmän. Käyttökuluja syntyy polttonesteistä sekä muista käyttökuluista kuten nestekaasusta ja leirintäalueiden sähkö- ym. maksuista. Ulkomaille matkustettaessa lauttamaksut ovat aika tuntuvia nekin. Eli ei aivan halpaa huvia.

Julkaistu: 31.1.2011

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.