Apu

Masennus ja väsymys vaivaavat miestäni – voiko syy olla mangaanimyrkytys vuosikymmeniä sitten? Apu-klinikka vastaa

Julkaistu 19.1.2022

Kysymys:

83-vuotias mieheni kärsii väsymyksestä ja masennuksesta. Hän hitsasi 1960-luvun alussa suljetussa tilassa mangaania kymmenen vuoden ajan. Hänellä tuli väsymystä, päänsärkyä, muistihäiriöitä ja paina­jaisia. Työterveydestä ei saanut apua. 1980-luvulla hän paloi loppuun ja masentui. Työkyvyttömyyseläke myönnettiin 1991. Olo helpottui. Masennus uusi 1994, ja aivoinfarkti tuli 1996. Sähköhoitoa annettiin. Masennus uusi taas vaikeana 2019. Nyt voimat ovat lopussa ja ajatukset synkkiä. Mielestämme kyseessä on mangaanimyrkytys. Miten sen saisi todistettua? Suomessa mangaanimyrkytystä ei ilmeisesti tunneta, mutta Ruotsissa kyllä. Mistä saisi apua?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kysymyksesi on niin spesifi, että vastaukseni perustuu asiantuntijaselvityksiin. Soitin työterveyslaitokselle. Sain sen varmuuden, että kyllä mangaanista ­Suomessakin tiedetään.

Mangaani on ihmiselle välttämätön hivenaine, joten tarvitsemme sitä pieniä määriä pysyäksemme terveinä. Ravinnon kautta saatu mangaani ei aiheuta terveyshaittoja, koska ilmeisesti ravinnon muut komponentit vähentävät sen imeytymistä. Juomavedestä saatava mangaani on haitallisempaa. Se onkin raudan ohella tavallisin kaivojen juomaveden laatua heikentävä alkuaine.

Mangaani on erityisesti porakaivojen ongelma. Sadan mikrogramman pitoisuus litrassa voi aiheuttaa veteen tunkkaista makua, ja sen ylittävä määrä alkaa olla haitallista etenkin ­lapsille. Aikuisille haittoja tulee vasta ­suuremmilla pitoisuuksilla. Mangaanin laatutavoite on vesilaitosten jakamalle vedelle enintään 50 ja yksityiskaivoille 100 mikrogrammaa litrassa.

Mangaani on neurotoksinen eli hermokudokselle myrkyllinen metalli, joka ­vaikuttaa haitallisesti keskushermostoon.
Tapani Kiminkinen

Joissakin teräksissä voi olla mangaania ja fosforia. Hitsaushuurut ovat metallihuurujen ja kaasujen seoksia. Ruostu­mattoman teräksen hitsaushuurussa on yleensä kromia, nikkeliä ja mangaania, joten hitsatessa on mahdollista altistua.

Mangaani on neurotoksinen eli hermokudokselle myrkyllinen metalli, joka ­vaikuttaa haitallisesti keskushermostoon. Krooninen työperäinen mangaanimyrkytys eli altistuminen mangaanille pölyjen ja hiukkasten kautta voi aiheuttaa ­Parkinsonin taudin kaltaisia oireita.

Näin ­vakavaa oirekuvaa ei ole havaittu tulleen juomaveden mangaanista, vaikka lapsilla haittoja onkin todettu. Eläinkokeista ­tiedetään, että raskauden aikaiset kehittyvään keskushermostoon kohdistuvat vaikutukset ovat pysyviä ja saattavat näkyä vasta aikuisena.

Parkinsonin kaltaisiin oireisiin tarvitaan massiivi pitkäaikainen altistus, eikä tällaista ole todettu Suomessa ainakaan 50 vuoteen. Asiantuntijan mukaan kymmenen vuoden altistumista ei pidetä vielä kovin pitkäaikaisena. Jos oireita olisi tullut, niiden pitäisi pikemminkin vähentyä kuin lisääntyä.

Kuvaamasi alkuvaiheen epäspesifiset oireet voivat olla yhteydessä mangaaniin. Miehesi taudinkuvaa hallitsee kuitenkin nyt vakava masennus. Se kuuluu psykiatrian osaamisalueeseen, eikä sairauden tausta liittyne 55 vuotta sitten tapahtuneeseen altistumiseen.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.