Terveys ja hyvinvointi
Hedelmiä ja marjoja nautitaan usein jälkiruokana, mutta kannattaisiko ne syödä tyhjään vatsaan? Apu-klinikka vastaa
21.11.2021
 |
Apu

Kysymys:

Onko hedelmien ja marjojen syömiseen oikeaa ajankohtaa? 1980-luvulla yhdysvaltalaisessa Fit for your life -villityksessä oli ajatus, että hedelmät tulee syödä erillään muista ruoista tyhjään vatsaan, esimerkiksi aamuisin ensimmäisenä. Silloin elimistö saa niistä parhaan hyödyn eikä suoliston tukkeena ole muuta ruokaa. Toisaalta esimerkiksi Italiassa ruokailu lopetetaan aina hedelmään, ja siellä on hämmästelty kommenttejani asiasta. Tiedän, ettei hedelmien syömisestä ­pitkin päivää ja täysinäiseen vatsaan ole varmaan mitään haittaa, mutta mikä on tutkimusten näkemys asiasta?

Vastaus:

On myytti, että hedelmät ja marjat pitäisi syödä erikseen parhaiden mahdollisten ravintoarvojen ja terveysvaikutusten saamiseksi. Ei ole tieteellistä näyttöä, että niiden syöminen aikaisin ennen muuta ruokaa tai sirottelu aterioiden väleihin toisi mitään erityistä hyötyä ravintofysiologian näkökulmasta.

Päinvastoin marjojen ja joidenkin hedelmien syöminen jälkiruokana voi olla erityisen hyödyllistä, sillä ne voivat esimerkiksi vähentää muun ruoan aiheuttamaa verensokerin nousua, oksidatiivista stressiä ja aterian jälkeistä matala-asteista tulehdusta. Tällaisia ­vaikutuksia on havaittu esimerkiksi appelsiinilla sekä Itä-Suomen yliopiston puolukka- ja mustaherukkatutkimuksissa. Ei myöskään ole mitään näyttöä, että muu ruoka jotenkin tukkisi hedelmien ja marjojen vitamiinien tai muiden ravintoaineiden imeytymisen suolistossa tai olisi muuten haitaksi. Mielestäni välimerellinen tapa syödä hedelmät ja marjat jälkiruuaksi on hyvä juttu myös siksi, että silloin kermainen tiramisu saattaa jäädä syömättä.

Hedelmät ja marjat on verrattomia muutenkin kuin jälkiruokina. Ne ovat aivan erinomaisia välipaloja, etenkin jos niihin yhdistää jonkin ravitsevan lisä­komponentin. Esimerkiksi hedelmä tai marjoja pienen rahkan, jogurtin, kuitumyslin tai pähkinäannoksen kanssa iltapäivällä on ihan huippujuttu, mutta jää monelta työssäkäyvältä valitettavasti väliin. Tällainen kunnon iltapäivävälipala olisi hyvä tapa hillitä illan mielitekoja ja syömis­himoja. Kiireisimpien kannattaa kokeilla erilaisia valmiita marja- ja hedelmäsoseita. Ne eivät yleensä sisällä lisättyä sokeria, vaikka saattavatkin maistua varsin makealta.

Hedelmien sokeri­pitoisuuksissa on jonkinmoisia eroja, mutta niitä ei kannata miettiä kovin tarkkaan. Eniten sokereita on banaanissa, viinirypäleissä ja persimonissa. Vähiten niitä on kiivissä, satsumissa, klementiineissä, nektariineissa ja meloneissa. Myös marjoissa on vähän sokereita. Appelsiinit, ananas ja reilun kokoiset omenat asettuvat välimaastoon. Nostan sokeripitoisuuden vielä esiin siksi, että niin moni sitä tuntuu pohdiskelevan. Hedelmiä kuitenkin uskaltaa ja kannattaa syödä.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Jatta Rautkorpi, naistentaudit
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.