Apu

Pitääkö 72-vuotiaan käydä mammografiassa ja kuinka usein? – Apu-klinikka vastaa

KuvatAll Over Press AOP
Julkaistu: 7.2.2021

Kysymys:

Olen 72-vuotias nainen. Pitäisikö minun käydä vielä mammografiassa kontrollissa ja kuinka usein, vuosittain tai harvemmin? Pitääkö mennä yksityiselle vai vieläkö yleisellä puolella kuvataan?
Näytä vastaus

Vastaus:

Suomessa on vuodesta 1987 seulottu rintasyöpää mammografialla eli rintojen röntgenkuvauksella. Tällä hetkellä kuvaukseen kutsutaan 50–69-vuotiaat naiset joka toinen vuosi. Kutsutuista noin 90 prosenttia osallistuu kuvaukseen.
Ensimmäisessä mammografiassa kutsun jatkotutkimuksiin saa lähes viidesosa, koska tuolloin rintakudos on monella vielä tiivistä ja vaikeammin tulkittavaa eikä useinkaan ole vanhoja kuvia vertailukohdaksi. Jatkossa jatkokutsun saa noin 5 prosenttia.
Mammografian avulla voidaan löytää jopa 5 millimetrin kokoiset kasvaimet, jolloin osa syöpään sairastuneista voi välttää kaikkein rankimmat syöpähoidot ja rintasyöpään kuolleisuus vähenee. Rintasyövistä noin 60 prosenttia löytyy kuitenkin seulonnan ulkopuolella eli seulontajoukkoon kuulumattomilla tai kuvausten välivuosina esimerkiksi rinnassa tuntuneen kyhmyn vuoksi tehdyssä kuvauksessa.

Säteilyturvalaki vaikuttaa tutkimuksiin

Vuoden 2019 alusta tuli voimaan uusi säteilyturvalaki, ja sen myötä kuvantamisen kriteereihin alettiin kiinnittää entistä enemmän huomiota. Joitakin vuosia aiemmin joillakin paikkakunnilla oli ollut tapana, että seulontaiän ylittäneet pääsivät kuvaukseen edullisesti ilman lääkärin lähetettä.
Nykyään oireetonta naista ei tulisi kuvata seulontajoukon ulkopuolella. Lääkärin lähetteellä kuvaus onnistuu, jos siihen on erityinen syy. Sen sijaan oireisen naisen kuvaus ei ole seulontaa ja onnistuu silloin julkisella puolella esimerkiksi terveyskeskuslääkärin lähetteellä.
Onkin hyvä kysymys, tulisiko seulontaa laajentaa vielä esimerkiksi 74-vuotiaisiin asti. Pahanlaatuisten sairauksien riski ei suinkaan pienene iän myötä. Muista riskitekijöistä riippuen voisi olla järkevää jatkaa kuvauksia kahden vuoden välein, mutta tähän tarvitaan aina lähete. Tuolloin on hyvä keskustella hoitavan lääkärin kanssa kuvauksen aiheellisuudesta. ●

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat:

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Jatta Rautkorpi, naistentaudit
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.