Apu

Suuhun tulee makea maku, ja sen jälkeen pyörryttää – Mistä on oikein kyse? Apu-klinikka vastaa

Julkaistu 11.3.2022

Kysymys:

Suuhun tulee makea maku, jonka jälkeen alkaa pyörryttää ja seurauksena on pyörtyminen. Mistä ihmeestä on kyse? Kyseessä on perusterve 74-vuotias mies. Verenpaine on lääkityksen ansiosta normaali, samoin kolesteroli. Elintavat ovat terveelliset, eikä ylipainoa ole. Jokaista pyörtymistä on edeltänyt tämä makea maku suussa.

Näytä vastaus

Vastaus:

Pyörtyminen on vanhan kansan hyvin tuntema sattumus. Enää se ei sellainen ole, ja siitä on tullut epätarkoituksenmukaisin syy hälyttää ensihoito hoivakotiin. Olen nähnyt pillien vinkuvan jopa koulun aamunavaukseen. Tätä olisi kyllä ennen taivasteltu. Tiedon lisääntyminen ei johda aina maalaisjärkiseen toimintaan.

Pyörtymisellä tarkoitetaan aivojen riittämättömästä verenkierrosta aiheutuvaa itsestään rajoittuvaa tajunnan menetystä, joka johtaa tavallisesti kaatumiseen. Alku ja toipuminen ovat nopeita. Hoivakoti­asukas saattaa olla pidempään tokkurainen, mutta toipuu pötköllään levätessä.

Pyörtymiselle altistavat muun muassa kipu, pelko, epämiellyttävät kokemukset (esimerkiksi rokotus tai verinäyte), pahoinvointi, oksentaminen, virtsaaminen, ulostaminen, yskiminen, seisominen, riittämätön nesteytys tai suolan saanti, kuumuus sekä voimakas hikoilu.

Ennalta tuntuu epävarmuutta seisoessa, pahoinvointia, hikisyyttä, heikotusta ja näön hämärtymistä. Autonomisen hermoston aktivoituminen saattaisi mahdollisesti aiheuttaa suussa tuntuvan makean maun.

Temporaaliepilepsiaan voi liittyä epätavallisen hajun aistiminen, mutta oirekuva eroaa muuten tavallisesta pyörtymisestä. Toistuvissa pyörtymisissä on etenkin ikäihmisillä muistettava aorttaläpän vaikean ahtauman ja sydämen oman tahdistimen hiipumisen mahdollisuus. Aina tulee tarkistaa, että pyörtynyt hengittää, pulssi tuntuu ja taju palaa nopeaan. Tällöin ei tule soittaa hätäkeskukseen.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.