Apu

Aivojeni magneettikuvassa näkyi kalkkia – kertyykö tabletteina syöty kalkki siis aivoihin? Apu-klinikka vastaa

KuvatAll Over Press AOP
Julkaistu 13.1.2022

Kysymys:

Kävin muutama vuosi sitten aivojen magneettikuvassa migreenin vuoksi. Kuvista ei kuitenkaan voitu ­päätellä migreenin vaikutusta ilman varjoainetta. Muistan radiologin kirjoittaneen lausunnossaan, että ikään­tyminen näkyy ja kalkkiakin esiintyy. Tarkoitetaanko kalkilla sitä samaa ainetta, mitä meitä menopaussin ohittaneita naisia kehotetaan nauttimaan ravintolisänä osteoporoosin varalta? Eli kertyykö suun kautta otettu kalkki mahdollisesti aivoihin?

Näytä vastaus

Vastaus:

Migreeni on yleinen ja joskus todella pirullinen tauti. Siitä ei pidä jäädä kärsimään kohtuuttomasti, sillä aiempien estolääkkeiden lisäksi on saatu biologisia valmisteita, joita voidaan kokeilla hankalimmissa tapauksissa. Ne ovat kalliita, mutta tiheästi toistuvissa kohtauksissa ja kriteerien täyttyessä niihin on mahdollista saada Kelalta korvausta. Joskus apua saadaan myös botuliinipistoksista.

Migreenin diagnoosi perustuu potilaan perusteelliseen haastatteluun, jossa tulee osata esittää oikeat kysymykset. Taudin ankarimmissa muodoissa potilas alkaa jossain vaiheessa taatusti miettiä, ettei siellä aivoissa vain olisi jotain pahempaa. Tällöin pelko kannattaa poistaa magneettikuvauksella. Toisaalta joskus migreeni ei käyttäydy aivan tavallisesti, ja silloinkin kuva mieluusti tarkistetaan.

On olemassa näyttöä, että turhan rapsakka kalsiumin saanti saattaa provo­soida valtimoiden kovettumista.
Tapani Kiminkinen

Migreenin diagnostiikassa magneettikuvauksella ei ole muuta sijaa kuin poissulku. Muistisairauksien perustutkimuksiin kuvaus kuuluu, mutta täytyy pitää mielessä, etteivät siinä todetut anatomiset muutokset välttämättä vastaa kovin hyvin potilaan oireita. Iän myötä kuvissa nähdään usein Sinullakin ilmeisesti havaittuja verisuoniperäisiä muutoksia. Niiden kehittymistä yritämme estää ­elämänmittaisesti hoitamalla hyvin niin verenpaineet, kolesterolit kuin sokeritkin.

On olemassa näyttöä, että turhan rapsakka kalsiumin saanti saattaa provo­soida valtimoiden kovettumista. Koska osteoporoosin vaara lisääntyy nimenomaan naisilla luontaisen estrogeeni­erityksen päättymisen jälkeen, suositellaan riittävää D-vitamiinin ja kalsiumin popsimista. Siksi saatavilla on kalsiumia ja D-vitamiinia sisältäviä tabletteja. Jos potilas kuitenkin saa ravinnosta tarpeeksi kalsiumia, ei ole syytä ottaa sitä enää tablettimuodossa.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.