Tuulilasi

Mafia-Trafi

Tapio Ketonen

Kysymys:

Tuossa vastasitkin aikaisemmin auton myynnistä ulkomaille, Puolaan. Auto saattaa siis jäädä edellisen omistajan nimiin jos Puolasta ei tule tietoa että se olisi siellä rekisteröity.Miten käy suomessa jos myyt auton eikä ostaja rekisteröikkään autoa. Jäääkö se mafia-trafin tietoihin edelleen että olet auton viimeinen rekisteröity omistaja?Ihmettelen että suomessa ei saa autoa pois rekisteritiedoista kuin romuttamalla sen kera romutustodistuksen.

On sattunut tapauksia jossa myyty auto on jätetty myöhemmin heitteille maastoon, ja siitä on ollutkin vastuussa se jonka tiedot on rekistereissä. jKun myynnin yhteydessä tehdyt myyntiasiakirjat on jo kadonneet, millä todistat että et ole enää auton omistaja?

Näytä vastaus

Vastaus:

Nimenomaan tuollaisten tapausten varalta kannattaa aina jättää itselleen kopio luovutustodistuksesta. Sen avulla myyjä voi tehdä ilmoituksen ajoneuvorekisteriin, ja kaikenlaiset laskut, kuten kameratolppien kuvat, parkkisakot ja niin edelleen menevät sille, jolle ne kuuluvat. Kyseessä on ns. luovutusilmoitus, jonka voi tehdä aina, kun on myynyt auton. On aika helppoa tarkistaa, onko ostaja rekisteröinyt auton nimiinsä, ja jos näin ei ole tapahtunut, silloin viimeistään kannattaa tuo ilmoitus tehdä.

Se autojen jääminen rekisteriin kuolleiksi sieluiksi on aika tyhmä asia, mutta jos myyjä on hoitanut asiansa oikein eli tehnyt tuon luovutusilmoituksen, ei siitä aiheudu mitään haittaa. Nuo rekisteristä poiston pykälät ovat sen iki-ihanan EU:n aikaansaannoksia. Suomen viranomaistahon kunniaksi on sentään tunnustettava, että meillä ei noista laiminlyönneistä aiheudu sellaisia sakkoja kuin vaikkapa Saksassa. Jos siellä nimissäsi ollut auto on kadonnut, sinua voidaan syyttää auton määräysten vastaisesta hävittämisestä, josta voidaan määrätä jopa useamman kymppitonnin sakkomaksu.

Julkaistu: 15.1.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.