Tuulilasi

Maastureiden takavalot

Tapio Ketonen

Kysymys:

Miksi on maastureissa, ainakin vanhemmissa, ne oikeat takavalot kielletty ? Miksii niissä ei saa olla hehkut paikoillaan?Vain ne alapuskurivalot saa toimia?!!Tämmöiseen olen törmännyt monesti mutta koskaan en ole saanut luotettavaa vastausta.

Näytä vastaus

Vastaus:

Enpä ole koskaan ryhtynyt asiaa kunnolla selvittelemään. ECE-sääntö 48 määrittelee kohdassa 6.10 takavalojen sijainnin. Niiden pitää olla sivusuunnassa enintään 400 mm etäisyydellä ajoneuvon ulkoreunasta ja 350-1500 mm korkeudella maasta. Sama koskee vilkkuja ja jarruvaloja.

Täydennystä:

Jarno Fältin kommentti taisi osua oikeaan, kiitos hänelle siitä. Takavalojen, jarruvalojen ja vilkkujen pitää näkyä 45 astetta sisäänpäin. Varapyörä tosiaan estää useimmissa maastureissa tämän noiden normaalien takavalojen osalta. Puskureihin sijoitetut valot sen sijaan näkyvät myös sisäänpäin, koska varapyörä on ylempänä.

Julkaistu: 5.11.2013

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.