Tuulilasi

Määräaikaishuollon hinta

Kysymys:

Minulla on kaksivuotias Hyundai i20, jolla on ajettu n.14.000km. Toisen vuoden huolto alkaa olla lähellä. Kun kysyin merkkiliikkeestä huollon hintaa, olin lentää istualleen. Ilmoittivat sen maksavan 480 €. Kieltämättä huolto ja tarkistuskohteet ovat kattavia, mutta on vaikea käsittää, miksi esim. sytytystulpat, kaikki suodattimet täytyy näillä kilometreillä vaihtaa. Tuntuu aivan huolto osien pakkomyynniltä, jolla huollon hintaa paisutellaan. Vai lieneekö niin, että korealaismerkkien pitkä takuu rahastetaan etukäteen asiakkailta. Vapaat korjaamot tekevät täysin saman huolto-ohjelman mukaiset toimenpiteet , käyttäen vastaavia, tai jopa samoja varaosia yli 100 € halvemmalla. Mutta, miten tämä vaikuttaisi auton takuuseen.

Näytä vastaus

Vastaus:

Jos auton huoltaa ammattitaitoinen korjaamo, niin takuu säilyy edelleen voimassa. Tämän asian joutuivat jopa automaahantuojat myöntämään, kun kuluttajavirasto heitä erikseen asiasta muistutti. Tästä huolimatta myyjät ja merkkikorjaamot joko sanovat suoraan tai antavat ainakin ymmärtää, että takuu katkeaa, jos määräaikaishuoltoja ei tehdä heillä. Sama koskee myös rusoteenestokäsittelyä, koritakuu ei katkea siihen, vaikka monet myyjät edelleenkin näin valehtelevat asiakkaille.

Tulppien vaihto 14 000 km jälkeen on turhaa, mutta suodattimet on kyllä hyvä vaihtaa. Moottorin öljysuodattimen uusiminen aina öljynvaihdon yhteydessä on selviö, ja ainakin sisäilmasuodatin lienee saanut osansa pölystä ja koivunsiemenistä. Kun se vielä muodostaa syksyin keväin hyvän alustan homeelle, niin jo ihan oman terveyden takia vanha on syytä viskata roskiin. Moottorin ilmansuodatin voisi periaatteessa olla vielä noilla kilometreillä käyttökelpoinen, mutta takuusyistä taitaa olla paras vaihtaa sekin.

Kannattaa tuon koritakuun takia selvittää, onko takuuehdoissa määrätty joitakin tarkastuksia, esimerkiksi alustan tarkastus, tehtäväksi määtäajoin. Ne pitää teettää merkkikorjaamossa. Eri juttu sitten, mitä siitä koritakuusta on hyötyä. Yleensä se ei korvaa, jos auto on jostakin ruostunut. Ruostuminen ei saa olla alkanut ulkoa päin, pinnasta alkanut kertoo auton hoidon laiminlyönnistä eikä takuu koske tällaista tapausta.

Julkaistu: 2.12.2014