Tuulilasi

Maalipinnan naarmut

Tapio Ketonen

Kysymys:

Mistä tulevat auton maalipintaan ne enemmän tai vähemmän erottuvat pyöreät naarmut? Tuleeko näitä pyöreitä naarmuja helpommin harjalla vai sienellä pestessä? Luulisi, että kun siihen sieneen jää muutama hiekanjyvä, ne hiovat maalipintaan jäljen. Harjalla kevyesti pestessä naarmujen määrä olisi kenties vähäisempi. Toki esipesu runsaalla vedellä huuhtoisi irtolian pois ennen varsinaista pesua.

Jos pesisin autoani uudesta lähtien konepesussa, pyöreitä naarmuja tuskin tulisi. Millaisia naarmuja harjallinen konepesu aiheuttaa vai aiheuttaako minkäänlaisia? Millaisia kokemuksia on kertynyt näistä mainostetuista ns. kuivapesuaineista, jotka vain suihkutetaan likaisen auton pintaan ja pyyhditään pois?

Näytä vastaus

Vastaus:

Hiekanjyvät saavat niitä naarmuja aikaan jäädessään hankaavan välineen ja maalipinnan väliin. Riippuu siitä, tekeekö se väline pyöriviä vai pituussuuntaisia liikkeitä, millaisia naarmuista tulee. Pyöreät naarmut ovat yleensä seurauta käsinpesusta, ja välineenä on voinut olla sieni tai harja.

Naarmujen välttämiseksi pinta pitäisi ensiksi huuhtoa todella huolellisesti, jotta mahdollisimman suuri osa hiekanjyväsistä lähtisi pois. Kokonaan naarmuja taitaa kuitenkin ola aika mahdoton välttää. Jos autosta halutaan saada viimeisen päälle puhdas ja naarmuton, fiksaaja saa pinnan hienoon kuntoon hiomalla erikoisvälineillään.

Jos maalipinta on pidetty puhtaana, noiden pikkunaarmujen poistaminen käy aika pienellä vaivalla. Pitkään seissyt suolakura sen sijaan saa pintaan syviä syöpymiä, jotka vaativat runsasta hiontaa eli paljon työtä.

Julkaistu: 23.5.2013

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.