Terveys ja hyvinvointi
Luomet rinnoissa: Liittyvätkö ne hormoneihin? Voiko ne poistaa? – Apu-klinikka vastaa
9.5.2020
 |
Apu

Kysymys:

Minulle on viime vuosina ilmaantunut rintoihin ja niiden lähelle useampia vaaleanruskeita, hieman koholla olevia ”luomia”. Mielestäni ne eivät kuitenkaan ole tavallisia luomia, vaan ne ovat vaaleampia ja pinnaltaan jotenkin karheampia kuin perusluomet. Ne ovat pieniä, halkaisijaltaan parin kolmen millin luokkaa. Mitä nämä voivat olla? Liittyvätkö ne jotenkin hormoneihin? Voiko ne poistaa? Olen reilu nelikymppinen nainen.

Vastaus:

Kuvailusi perusteella kyseessä voisivat olla hyvänlaatuiset rasvaluomet. Niitä alkaa ilmaantua 30–40 ikävuoden välissä.

Ne ovat yleensä hyvin muusta ihosta erottuvia. Rasvaluomien pinta voi tosiaan olla karhea, sileä tai joskus hieman ”rasvaisen tuntuinen”.

Jos ihomuutoksesi ovat rasvaluomia, niille ei tarvitse tehdä mitään. Mikäli ne jollain tavalla häiritsevät, lääkäri voi rapsutella niitä pois niin kutsutulla kyretillä tai niitä voidaan jäädyttää.

Yleisesti ottaen ihomuutos on huolestuttava, jos se kasvaa tai muuttuu nopeasti tai aiheuttaa muulla tavoin oireita.

Tällöin muutosta olisi syytä näyttää vaikka omalle terveyskeskuslääkärille. He näkevät paljon erilaisia luomia ja osaavat tehdä arvion siitä, tarvitaanko jatkotoimenpiteitä.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.