Apu

Lopetin kolesterolilääkkeen syönnin, miten aloitan uudestaan, Kiminkinen?

KuvatAdobe Stock
Julkaistu: 4.10.2019

Kysymys:

Onko kolesterolilääkkeen tauottamisella vieroitusoireita? Lopetin lääkkeen oton yhtäkkiä. Olen ollut noin kuukauden käyttämättä. Lääke on Lescol 80 mg. Normaalisti olen ottanut sitä joka toinen ilta. Miten aloittaa lääkitys tauon jälkeen? Pitääkö aloittaa miedommalla lääkkeellä, Fluvastatin Mylan 20 mg?

Näytä vastaus

Vastaus:

Käyttämäsi lääke on fluvasta­tiini. Kyseinen statiinien ­lääkeryhmä tuli markkinoille 1980-luvun lopulla. Se oli merkittävä tapahtuma, sillä ­sitä ennen ei ollut kunnollista lääkehoitoa kohonneisiin rasva-arvoihin.

Statiinit estävät kolesterolisynteesiä maksassa. Sen seurauksena maksa aistii, että se saa tavaraa aiempaa vähemmän, joten se lisää Ldl-sieppareiden (Ldl-reseptori) tuotantoa. Siepparit käyvät hakemassa maksasolun sisään Ldl-molekyylejä, joita hyvänlaatuinen kolesteroli (Hdl-kolesteroli, roskakuski) solun pinnalle kuskaa. Maksa prosessoi Ldl-molekyylejä, mutta kolesteroliin se ei pysty, joten kolesteroli eritetään sappeen ja sen mukana aina vessan pönttöön saakka.

Maksasolussa on sieppareita tuhoavaa PCSK9-molekyyliä. Sitä vastaan on kehitetty pistettävä vasta-ainelääke, joka saa aikaa sen, että käytettävissä olevien sieppareiden määrä lisääntyy.

LDL-kolesterolipitoisuuden laskemiseksi verenkierrosta meillä on käytettävissä menetelmiä, joiden perustana ovat aina yleisesti tiedossa olevat terveelliset elämäntavat. Kovat, tyydyttyneet rasvat (eläin- ja maitorasvat ja kasvirasvoista mm. kookos) sekä ravinnon kolesteroli vähentävät sieppareiden tuotantoa maksassa, mitä pehmeät kala- ja kasvirasvat eivät tee. Lääkkeinä on mahdollista käyttää koleste­rolin imeytymistä vähentävää valmistetta tai tehokkaampia statiineja ja hankalammissa tapauksissa kuten FH-taudissa PCSK9-estäjiä. Kaikkia menetelmiä voidaan ääritilanteissa käyttää samanaikaisesti.

Statiinitauosta ei tule vieroitusoireita. Sen voi aloittaa suoraan aiemmalla annoksella, mutta sitä kannattaa käyttää joka päivä. Fluvastatiini on aivan käyttökelpoinen valmiste, mutta sitäkin tehokkaampia statiineja on markkinoilla. Mikäli rasva-­arvosi saadaan lääkkeelläsi henkilökohtaisiin tavoitteisiin, hyvää hoitoa ei tietenkään ole syytä vaihtaa.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.