Apu

Lopetin e-pillerit 8 vuoden jälkeen – Ekat kuukautiset normaalit, sitten ei mitään neljään kuukauteen – Milloin lääkäriin? – Apu-klinikka

Synnytysten- ja naistentautien erikoislääkäri, lääketieteen lisensiaatti

KuvatAdobe Stock

Kysymys:

Lopetin e-pillerit kahdeksan vuoden käytön jälkeen. Ensimmäiset kuukautiset tulivat normaalisti, sen jälkeen neljään kuukauteen ei tapahtunut mitään. Ruskeaa vuotoa on tullut muutaman kerran. Koska kuukautiskiertoni tasoittuu? Milloin on syytä mennä lääkäriin? 

Näytä vastaus

Vastaus:

Tilanteeseesi voi olla monia syitä. Olivatko kuukautisesi säännölliset ennen ehkäisypillereiden aloitusta? Hormonitoiminnan palautuminen ehkäisypillereiden lopettamisen jälkeen on yksilöllistä. Joillakin tilanne normalisoituu nopeasti, toisilla siihen voi mennä useampi kuukausi.

Syy voi olla myös painon muutoksessa. Jos painosi on vähemmän tai enemmän kuin ennen pillereiden aloittamista, voi hormonitoimintakin olla erilaista pillereiden lopettamisen jälkeen.

Stressi voi vaikuttaa kuukautisiin tai kova, säännöllinen fyysinen rasitus. Raskauden mahdollisuus on syytä poissulkea raskaustestillä.

Koska kuukautisesi ovat olleet poissa jo yli kolme kuukautta, kannattaisi sinun varata aika lääkärille, joka kartoittaisi tilanteesi tekemällä kliinisen tutkimuksen. Siinä lääkäri tutkii ulkosynnyttimet, emättimen ja kohdunsuun ja tunnustelee kohdun ja sen sivuelimet. Jos kysymys ei ole raskaudesta, otetaan vielä verikokeita, joilla suljetaan pois sairauksia, jotka voivat vaikuttaa hormonituotantoon ja sitä kautta kuukautiskiertoon.

Tällaisia sairauksia ovat esimerkiksi prolaktiinihormonin liikatuotanto tai kilpirauhasen toimintahäiriöt.

Julkaistu: 14.9.2020

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.