Tuulilasi

Lohkolämmittimen johtojen käyttö ei niin yksinkertaista

Tapio Ketonen

Kysymys:

Nyt kun taas pakkaskelit ovat ovella, ja lohkolämmittimien käyttö alkanut niin mielessäni olisi pari kysymystä koskien lakiasioita ja säädyksiä. Kuinka pitkä maksimissaan saa olla sähkötolpan ja auton lohkolämmittimen välissä oleva sähkökaapeli?

Entä onko luvallista käyttää jatkojohtoa jatkeena kyseiseen tarkoitukseen? Ja kolmantena kysymyksenä on että on kaiketi laitonta jättää lohkolämmittimen kaapeli pistorasiaan siksi aikaa kun lämmitin ei ole käytössä? Eli kun niitä näkyy että kaapeli roikkuu vapaana auton ollessa ajossa.

Kiitos jo etukäteen vastauksista, joka varmasti mietityttää monia ihmisiä sekä taloyhtiöitä, joissa nämä asiat eivät ole kaikilla asukkailla kunnossa, sekä myös oikaisee vääriä “luuloja”.

Hyvää tulevaa talvea kaikille!

Näytä vastaus

Vastaus:

Sähköturvallisuusmääräykset edellyttävät, että pistorasiat asennetaan vähintään 170 cm korkeudelle, elleivät ne ole lukittavasssa kotelossa. Tällä pyritään suojaamaan pikkulapsia sähköiskuilta. Lapset voivat työntää tikkuja tai muita esineitä pistorasian reikiin.

Jatkojohdon käyttäminen tuo jännitteellisen pistorasian paljon tuota mittaa alemmaksi. Niinpä on selvää, että jatkojohtoa ei saa käyttää. Sinänsä yhtenäisen liitosjohdon pituudelle ei ymärtääkseni ole rajoitusta.

Aivan samasta syystä liitosjohtoa ei saa jättää roikkumaan tolppaan, kenties vain rasian ympärille käärittynä. Siinä ovat jännitteelliset reiät lasten ulottuvilla.

Lämmittimen johtoa ei liioin kannata kietoa esimerkiksi peilin tai sumuvalojen ympärille. Tiellä roiskuva suola tarttuu pistotulppaan, ja kun likaista pistotulppaa useampaan kertaan työnnetään pistorasiaan, rasian pohja likaantuu. Lika alkaa johtaa sähköä, ja seurauksena voi olla oikosulku pistorasian pohjassa.

Lohkolämmittimeen kannattaa siis hankkia riittävän pitkä liitäntäjohto, joka kytketään sähkötolpan rasiaan. Rasian kansi pitää kiertää lukkoon, oli siihen sitten kytkettynä johto tahi ei. Ja kun lämmitintä ei käytetä, johto kääritään vyydelle ja laitetaan esimerkiksi tavaratilaan. Kannattaa myös varmistaa, että autossa oleva lohkolämmittimen liitosrasian kansi sulkeutuu ja suojaa liitosrasiaa kuralta.

Julkaistu: 5.11.2007

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.