Tuulilasi

Lohkolämmitin ja lohkolämmitys

Tapio Ketonen

Kysymys:

Voiko auton lohkolämmityksellä olla jotain seurauksia, jos lohkolämmitintä pitää pitkiä aikoja käynnissä tai jos lohkolämmitintä käyttää lämpimällä säällä?

Näytä vastaus

Vastaus:

Seurauksena on lähinnä sähkölaskun kasvaminen. Lohkolämmittimen 500 W teho on sen verran pieni, että kun moottorin lämpötila nousee, lämmön siirtyminen moottorilohkon seinämien kautta ulkoilmaan kasvaa niin suureksi, että se riittää jäähdyttämään moottoria yhtä paljon kuin lämmitin pystyy lämmittämään. Löytyy siis tasapainotila. En ole kokeillut, mutta veikkaan että jäähdytysneste tuskin alkaa kiehua edes kesähelteellä. Kun lämpötilaero moottorin ja ulkoilman välillä kasvaa, lämmön siirtyminen nopeutuu.

Ja lisäyksenä vielä: jos neste menee oikein kuumaksi, termostaatti avautuu, ja neste alkaa omalla painollaan kiertää myös jäähdyttimessä. Tosin tuo vapaakierto ei nykyjärjestelmissä toimi kovin hyvin.

Julkaistu: 7.1.2013

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.