Tuulilasi

Litrasta bensiiniä vapautuu suurempi määrä hiilidioksidiä

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kysymykseni auton hiilidioksidipäästöistä oli ehkä huonosti muotoiltu, koska vastaus ei ollut kysymykseeni. Ihmettelen sitä, että palamisjäte (CO2) on paljon suurempi kuin palava aine. n. 70g bensiiniä vastaan 160g hiilidioksidia + muut palamisjätteet.

Näytä vastaus

Vastaus:

Vastaus löytyy tuosta hiilidioksidin kemiallisesta kaavasta. Hiiliatomiin sitoutuu kaksi happiatomia, jotka otetaan palamisilmasta. Litra bensiiniä (noin 750 grammaa) tarvitsee palamiseensa noin 14,5 kg ilmaa. Kaikkiaan pakoputkesta poistuu saman verran palamisjätteitä kuin imusarjan kautta on otettu tavaraa sisään.

Poltettaessa litra bensiiniä moottorin läpi siis kulkee ainetta 15,25 kg. Saatava hyöty eli lämpö syntyy palamisen tuloksena, mutta itse aine ei häviä, koska moottorissa ei tapahdu ydinreaktiota. Siinähän aineen massa muuttuu energiaksi Einsteinin kuuluisan kaavan mukaisesti. Muuten aineen häviämättömyyden laki pitää edelleen paikkansa.

Julkaistu: 27.5.2007

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.