Tuulilasi

lisäkytkin

lisäkytkin

Tapio Ketonen

Kysymys:

Iso 3732 (2007) 26.11.2007   lisäkytkin 12 S .  Käytetään 12 N lisänä kun tarvitaan lisää napoja : peruutusvalo , jatkuva virta , virta virtalukon kautta … Vaihtoehtona 13 napainen (ISO 11446) .

Onko tullut vuoden 2007 jälkeen joku uusi ISO joka kieltää käyttämästä sitä.

Näytä vastaus

Vastaus:

Liitinkytkentöihin ei ole tullut muutoksia vuosikausiin. Suomessa on yleisesti käytössä seitsennapainen pistoke, jonka mitat ja liitinjärjestys on määritetty normissa ISO 1724. Tästä käytetään myös nimitystä Typ N. Pistokkeen kytkennät ovat olleet muuten samat vuosikymmeniä, mutta vuoden 1991 alusta navan 2 kytkentää muutettiin siten, että siihen kytkettiin takasumuvalo. Aiemmin se oli vapaana, ja siihen kytkettiin yleensä jatkuva virtasyöttö matkailuvaunun akun lataamista varten.

Koska liittimen navat eivät riitä kaikkiin tarkoituksiin, sen rinnalle on tuotu normissa ISO 3732 määritelty, niin ikään seitsennapainen liitin. Tästä käytetään myös nimitystä Typ S. Ensivilkaisulla se näyttää samanlaisela, mutta pistotulppa ei sovi tavalliseen pistorasiaan. Liittimen tunnusväriksi on määritelty valkoinen, eli pistokkeen ja rasian kannen pitäisi olla valkoisia. Tätäkin siis voidaan käyttää.

Lisäliittimeen on määritelty seuraavat toiminnot: Napaan 1 kytketään peruutusvalo, napaan 4 jatkuva virtasyöttö, napaan 3 jatkuvan virran maadotus, napaan 6 virtalukon kautta syötettävä virta ja napaan 7 tämän syötön maadotus.

Saksassa on jo vuosikausia suositeltu käytettäväksi 13-napaista liitintä, joka on määritelty normissa ISO 11446. Yleensä saksalaisten autojen tehdasperäisissä vetokoukkuasennuksissa käytetään tätä liitintä. Koska suomalaisissa perävaunuissa vanha 7-napainen liitin lienee yli 90-prosenttisesti käytössä, väliin tarvitaan sovitin eli adapteri.

13-napaisessa liittimessä lisäliittimen toiminnot eli peruutusvalo, jatkuva virta ja virtalukon kautta syötettävä virta ovat jo valmiina. Ne eivät tietenkään ole käytettävissä sovitinta käytettäessä. Sovittimessa on 13-napaisella puolella vain 7 piikkiä. Uusi 13-napainen on mielestäni kyllä fiksumpi ratkaisu kuin Typ S:n lisääminen vanhanmallisen liittimen rinnalle.

Julkaistu: 31.7.2012

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.