Apu Terveys

Millainen liikunta sopii selkäkipuiselle? Mistä saa apua liikunnan aloittamiseen? Apu-klinikka vastaa

Julkaistu 23.1.2023

Kysymys:

Liikunta tekee hyvä selälle, mutta mistä tietää, mitkä liikkeet sopivat itselle? Entä miten saa apua liikunnan aloittamiseen?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kipujakson alkuvaiheessa toipumista voi edistää kevyellä liikunnalla, kuten kävelemällä tai sauvakävelemällä lyhyitä matkoja useita kertoja päivässä. Aloita liikuntaharjoittelu maltillisesti ja lisää kertoja sekä harjoitusten rasittavuutta ja kestoa vähitellen.

Aluksi oireet usein hieman lisääntyvät, mutta niistä ei pidä huolestua. Kotijumppaliikkeitä löytyy muun muassa Selkäkanava.fi-verkkosivustolta.

Jos harjoittelun aloittaminen jännittää ja haluaa yksilöllisempää ohjausta, apua saa fysioterapeutilta.

Myös paikallisten selkäyhdistysten liikuntaryhmiin kannattaa mennä mukaan. Niissä saa asiantuntevaa ohjausta ja pääsee liikkumaan muiden samassa tilanteessa olevien vertaisten kanssa.

Selkäliitto

Kysymyksiin vastasivat työterveyshuollon erikoislääkäri, Selkäliiton asiantuntijaryhmän jäsen Merja Rossi ja Selkäliiton liikuntatoiminnan koordinaattori Hanna Kääriäinen.

Selkäliitto on kansanterveys- ja potilasjärjestö, jonka tavoitteena on ehkäistä selkäoireita ja -sairauksia. Liitto tarjoaa tutkittua tietoa selästä, kehittää selän terveyttä ja hyvinvointia edistävää liikuntatoimintaa sekä ajaa selkäoireisten etuja.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.