Tuulilasi

Liikkeen vastuu käytetyn auton kaupassa

Tapio Ketonen

Kysymys:

Viittaan kysymyksessäni tähän Ketosen vastaukseen:

Olen ymmärtänyt niin, että käytetyn auton kaupassa autoliikkeestä ostetun auton vioista vastaa liike. Pari kysymystä tähän liittyen:

1. Onko liikkeen vastuu aina ihan samankaltainen, jos auton hinta on 1000 euroa tai 25 000 euroa.

2. Voiko liike välttää vastuun, jos myy auton sopimuksella “siinä kunnossa kuin auto on”?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kuluttajariitalautakunta on ottanut ratkaisuissaan huomioon myös auton arvon. Ei tonnin auto voi olla kuin uusi. Pääsääntöisesti tilanne on se, ettei tonnin auton kaupasta kannata ryhtyä valittamaan tuonne lautakuntaan, ei sieltä tule lohdutusta.

Ratkaisevaa vastuiden kannalta on, että kauppaa tehtäessä myyjä on kertonut ostajalle, ettei auto ole priimayksilö, eli siinä on vikoja. Mieluimmin viat on lueteltu kauppasopimuksessa, mutta asía voidaan kirjata muutenkin. Lähtökohta laissa on, ettei ostajalle saa antaa tuotteesta todellisuutta parempaa käsitystä.

Tuo vanha luovutustodistuksen teksti "siinä kunnossa ja niine varusteineen kuin se kaupantekohetkellä on" ei riitä. En tiedä, riittävätkö tekstit "auto myydään viallisena" tai "myydään korjattavaksi". Itse en ainakaan alkaisi tällaisella kaupalla ostamastani autosta valittaa, vaiva ja raha menevät 99-prosenttisella varmuudella hukkaan.

Noita riitoja välttääkseen autoliikkeet myyvät halvat autot läjissä jobbareille, jotka sitten myyvät niitä "yksityishenkilöinä" Nettiautossa tai Keltaisessa Pörssissä -eivätkä maksa bisneksistään minkäänlaisia veroja. Ykstyishenkilöiden väliseen kauppaan kuluttajansuojalakia ei sovelleta. Huono homma tämäkin, mutta autoliikkeiden pääbisnes on oikeiden autojen, ei romujen kauppaaminen

Julkaistu: 18.11.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.