Tuulilasi

Liikennesäännöt, kun kaistoja samaan suuntaan on virallisesti vain yksi

Liikennesäännöt, kun kaistoja samaan suuntaan on virallisesti vain yksi

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kysyisin eräästä liikennekohdasta, mitkä ovat oikeat säännöt. Paikka: Oulu, Lintulammentien ja Latokartanontien risteys tultaessa Joutsentieltä Lintulammen suuntaan.(googlemaps) kuva risteyksestä löytyy myös tuosta googlemapsista tarkemmin. Tuolla tiellä on vain yhdet kaistat molempiin suuntiin mutta rinnakkain ei kulje samansuuntaisia kaistoja.

Tuolla tiellä ei ole selvästi kahta kaistaa mutta monesti näkee Lintulammentiellä tuossa risteyksessä Joutsentieltä tultaessa lintulammen suuntaan ajoneuvojen ryhmittyneen vasemmalle Latokartanontielle kääntyviin ja sitten suoraan Lintulammentietä suoraan jatkaviin ajoneuvoihin.

No nyt kysymys kuuluukin, teinkö jotain väärin, tässä tilanteessa kun olin ainoa ajoneuvo noissa liikennevaloissa ja olin jatkamassa suoraan ja olin ryhmittynyt keskikaistan viereen eikä vilkkua tietysti ollut päällä kun olin menossa suoraan. Yhtäkkiä ajoneuvoni oikealle puolelle tulee auto joka on myös jatkamassa suoraan. Olemme molemmat jatkamassa suoraan ja kun tie on kapea tuo toinen autoilija alkaa tööttäillä minulle.

Olisiko hänen tullut tuolloin suoraan jatkaessaan lintulammentietä eteenpäin samoin kuin minäkin, ryhmittyä minun taakseni? Maantapa näyttää olevan, että tuossa risteyksessä ryhmitytään vierekkäin.

Minusta ei ole liikennesääntöjen mukaista ryhmittyä tien oikeaan reunaankaan vaan pitäisi ryhmittyä keskiviivan viereen tuollaisella tiellä, jossa ei ole selkeästi kahta erillistä kaistaa. Samaan ongelmaan olen törmännyt monissa muissakin paikoissa. Miten menetellään kun kaistoja on virallisesti vain yksi.

Näytä vastaus

Vastaus:

Kaivan tähän kaksi kohtaa tieliikennelaista.

9 § Ajoneuvon paikka ajoradalla

Ajoneuvoa on ajoradalla kuljetettava muu liikenne ja olosuhteet huomioon ottaen niin lähellä ajoradan oikeaa reunaa kuin turvallisuutta vaarantamatta on mahdollista. Tämä säännös ei koske ajoa yksisuuntaisella ajoradalla.

Milloin kuljettajan ajosuunnassa on vähintään kaksi ajokaistaa, hänen on kuljetettava ajoneuvoa ajokaistaa tarpeettomasti vaihtamatta yleensä eniten oikealla olevalla vapaalla ajokaistalla.

11 § Ryhmittyminen

Ajokaista kääntymistä varten on valittava hyvissä ajoin.

Oikealle kääntyvän on ryhmityttävä ajoradan oikeaan reunaan. Vasemmalle kääntyvän on ryhmityttävä välittömästi ajoradan keskiviivan oikealle puolelle tai yksisuuntaisella ajoradalla vasempaan reunaan.

Tuo 11 pykälän ryhmittymisohje on selkeä, siinä ei sanota mitään kaistoista. Samoin 9 pykälän määräys oikean reunan käyttämisestä. Tuo Lintulammentie näyttäisi olevan etelän suuntaan puolitoistakaistainen. Niinpä tässä vaiheessa pitää kurkistaa taas lakia, sillä tuossa tilanteessa on selvästi kysymys ohittamisesta:

17 § Ohittaminen

Edellä kulkeva ajoneuvo on ohitettava vasemmalta. Milloin edellä kulkeva kääntyy tai selvästi valmistautuu kääntymään vasemmalle, se on kuitenkin ohitettava oikealta.

Oikealta saa ohittaa, jos kuljettajan ajosuunnassa on vähintään kaksi ajokaistaa ja ajoneuvot kulkevat rinnakkaisilla ajokaistoilla. Polkupyöräilijä ja mopoilija saa muutoinkin ohittaa muun ajoneuvon kuin polkupyörän tai mopon oikealta.

Suomessa on kyllä huonona maan tapana, että kääntyjä ei useinkaan näytä vilkkua. Ehkä tuossa tapauksessa se oikealta ohittaja ajatteli, että olet kääntymässä Latokartanontielle ilman vilkkua.

Asfaltin jälkien mukaan tuossa yleensä ajetaan aika lähellä keskiviivaa. Siinä näyttää olevan viemärikaivon kansikin oikealla, joten sen väistäminen on aika luontevaa. Ehkä kannattaisi kuitenkin ajaa suoraan mentäessä lähempänä oikeaa reunaa. Silloin sieltä ei kukaan yrittäisi ohittaa.

Jos tuossa olisi kolahtanut, sen oikealta ohittaneen olisi kyllä pitänyt keksiä aika hyviä selityksiä, vaikka lopullisestihan tuollaiset tilanteet ratkeavat oikeudessa.

[[{"type":“media”,“view_mode”:“media_original”,“fid”:“11114”,“attributes”:{"alt":"",“class”:“media-image”,“height”:“340”,“width”:"663"}}]]

Julkaistu: 7.10.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.