Tuulilasi

Liikennekäytöstä poistoon tarvitaan rekisteröintitodistuksen ilmoitusosaa omistajan suojelemiseksi

Tapio Ketonen

Kysymys:

Miksi tilapäiseen liikenteestä poistoon tarvitsee ilmoitusosaa?

Jos minä ajoneuvon haltijana olen maksuvelvollinen veroista ja vakuutuksista ja taas omistajalla ei ole mitään maksu rasitteita koskaan ajonuvosta, niin miksi tämä vakuutuksien ja verojen katkaisu on omistajan hallinnassa. Eihän se ole kuitenkaan omistajan velvollisuus tai pakko antaa ilmoitusosaa haltijalle tämän sitä pyytäessä.

Kuitenkin jos haltijana teen autoon teknisiä muutoksia niin silloin en tarvitse ilmoitusosaa katsastuskonttorilla. Tosi hankala juttu ja konstikasta laittaa auto talveksi talliin ja katkaista esim. vakuutukset ajoneuvosta.

Näytä vastaus

Vastaus:

Lähetin kysymyksen Ajoneuvohallintokeskukseen, ja sieltä tuli tällainen vastaus:

Kysymyksessä haltija tiedustelee, miksi vakuutusten ja verojen katkaiseminen määräajaksi on viime kädessä omistajan hallinnassa. Vastauksen alkuun on syytä erotella seisonta-ajan ja liikennekäytöstä poiston merkitys: Seisonta-aika on vakuutusyhtiölle tehtävä, omaan vakuutukseen kohdistuva ilmoitus, jolla vakuutus on saatu väliaikaisesti passivoitua. Tällaisen toimen voi tehdä vakuutuksenottaja. Seisonta-ajoissa kyse on siis vakuutusyhtiön tarjoamasta palvelusta, josta yhtiöt ovat 11.11.2007 alkaen luopuneet.

Liikennekäytöstä poisto on puolestaan viranomaiselle tehtävä ilmoitus, jolla ajoneuvo poistetaan rekisteristä (tehdään rekisteriin merkintä ajoneuvon käyttämättömyydestä) käyttämättömyyden ajaksi. Se siis korvaa vanhan lain aikaisen rekisteristä poiston. Kun ajoneuvo poistuu liikennekäytöstä, verot ja vakuutukset luonnollisesti lakkaavat.

Rekisteri-ilmoituksen tekeminen on lähtökohtaisesti omistajan velvollisuus. Omistaja on vastuussa ajoneuvosta ja miten sitä käytetään. Omistajalla on myös lähtökohtaisesti oikeus päättää rekisteriin tehtävistä muutoksista. Joissain tilanteissa (lähinnä ilmoituksissa, joissa omistussuhteisiin ei tule muutoksia) haltijalle on annettu mahdollisuus tehdä ilmoitus. Näissäkin tilanteissa ilmoitus on tehtävä rekisteröintitodistuksen ilmoitusosalla, mikä osaltaan suojaa omistajaa, koska ilmoitusosa on yleensä omistajan hallussa.

Antamalla ilmoitusosan haltijalle liikennekäytöstä poistoilmoituksen tekemiseksi omistaja antaa hiljaisen suostumuksensa liikennekäytöstä poistolle. Koska liikennekäytöstä poistetun ajoneuvon vakuutus passivoituu tai lakkaa kokonaan, omistajan on tärkeää hyväksyä poisto. Jos haltija voisi tehdä liikennekäytöstä poiston ilman ilmoitusosaa, ei omistaja välttämättä saisi tietää poistosta ja omistajalle voisi koitua liikennekäytöstä mm. vähintään 1000 euron lisävero. Omistaja vastaa viime kädessä ajoneuvoverosta, mikäli sitä ei saada perityksi haltijalta.

Liikennekäytöstä poistoja ottavat vastaan katsastustoimipaikkojen lisäksi vakuutusyhtiöt. Rekisteri-ilmoitus on tehtävä viimeksi annetulla, voimassa olevalla rekisteröintitodistuksen II osalla. Ilmoituksen mukainen muutos päivitetään rekisteriin ilmoituspäivänä ja se on voimassa välittömästi. Mikäli auton kilpiä ei palauteta liikenteestä poiston yhteydessä, autolla voi kuitenkin ajaa poistopäivän loppuun klo 24 asti.

Ilmoitusosan voi allekirjoittaa omistaja tai valtakirjalla muukin henkilö. Jos omistaja on allekirjoittanut ilmoitusosan, muukin henkilö voi viedä ilmoituksen ilman valtakirjaa asiamiehenä. Myös tekninen osa tulee olla mukana.

Julkaistu: 3.12.2007

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.