Apu Terveys

Kuinka haitallista istuminen on selälle ja niskalle? Apu-klinikka vastaa

KuvatAdobe Stock
Julkaistu 3.1.2023

Kysymys:

Millaista haittaa liiallinen istuminen tekee selälle ja niskalle?

Näytä vastaus

Vastaus:

Pitkäkestoinen ja runsas istuminen rasittaa tuki- ja liikuntaelimistöä sekä heikentää lihasten verenkiertoa ja aineenvaihduntaa. Yksipuolinen ja pitkäkestoinen kehon tukirakenteiden rasitus voi aiheuttaa myös niska- ja alaselkä­oireita. Tutkimusnäyttö istumisen vaikutuksista tuki- ja liikuntaelimistöön on kuitenkin toistaiseksi vähäistä.

Runsaan istumisen haittoja voi vähentää tauottamalla pitkiä istumisjaksoja tiheästi, noin puolen tunnin välein. Jo aivan lyhyetkin tauot ovat hyödyllisiä. Istumista voi tauottaa myös vaihtelemalla työasentoja säännöllisesti ja työskentelemällä välillä seisten. On kuitenkin hyvä muistaa, että myös seisominen on paikallaanoloa. Kevyen liikkumisen ja jaloittelun lisääminen onkin seisomista suositeltavampi vaihtoehto istumisen tauottamiseen.

Selkäliitto

Kysymyksiin vastasivat työterveyshuollon erikoislääkäri, Selkäliiton asiantuntijaryhmän jäsen Merja Rossi ja Selkäliiton liikuntatoiminnan koordinaattori Hanna Kääriäinen.

Selkäliitto on kansanterveys- ja potilasjärjestö, jonka tavoitteena on ehkäistä selkäoireita ja -sairauksia. Liitto tarjoaa tutkittua tietoa selästä, kehittää selän terveyttä ja hyvinvointia edistävää liikuntatoimintaa sekä ajaa selkäoireisten etuja.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat lukijoiden kysymyksiin

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.