Apu

Lihasreuma ja kortisonilääkitys 59-vuotiaalla: Jalat pelaavat, mutta käsien puristusvoima heikko aamuisin, mutta paranee päivän edetessä – Mistä parannus tilanteeseen? – Apu-klinikka vastaa

Kysymys:

Olen 59-vuotias mies, ja minulla todettiin lihasreuma. Olen syönyt ensin kaksi viikkoa 20 mg kortisonia, ja nyt kohta kaksi viikkoa 10 mg. Seuraavaksi se pudotetaan 5 mg:aan. Jalat pelaavat, mutta käsien puristusvoima on aamuisin heikko. Se kuitenkin paranee päivän edetessä. Löytyisikö parannusta tilanteeseen?

Näytä vastaus

Vastaus:

Polymyalgiasta, kansanomaisesti lihasreumasta, kysytään usein, ja usein olen aiheeseen vastannut. Sen sanon yhä uudestaan, että kortisoni on yksi ”ihmelääkkeistä”, niin moneen tulehdusprosessiin siitä on: rasitusärsytyksiin, autoimmuunitulehduksiin, immunologisiin reaktioihin, ihottumiin, astmaan, polymyalgiaan, kipuihin sekä tukihoitoihin pahanlaatuisissa kasvaimissa ja tehohoidossa. Nämä kattavat valtavat määrät tilanteita.

Ei ihme, että suomalainen lääkäri pakkasi laukkunsa 1950-luvun alussa ja lähti hakemaan sitä USA:sta potilaalleen. Sama uusiutui kolesterolilääke statiinin tapauksessa 1980-luvulla.

Polymyalgian lääkehoito selvässä tai epäillyssä tapauksessa (ei ole varmaa diagnoosikeinoa, joten on tyydyttävä oireisiin ja kudostuhomittareihin, crp ja varsinkin senkka) aloitetaan suun kautta annosteltavalla prednisolonilla.

Kortisonia annetaan 20 mg aamuisin viikon ajan. Jos oireet lientyvät merkittävästi, se viittaa vahvasti polymyalgiaan. Poikkeustapauksissa tarvitaan suurempaa annosta. Keskimäärin 20 mg riittää yleensä vaikutuksen arvioimiseen.

Kortisoni ei paranna varsinaista tautia, vaan se pitää oireita loitolla, kunnes prosessi lientyy. Noin viikon mittaisen kuurin jälkeen annosta voidaan laskea vähitellen ja yksilöllisesti. Joskus tarvitaan suurempia annoksia pitempään.

Kokemukseni perusteella keskimääräinen hoito jatkuu vuoden. Jos annos ylittää pitkäkestoisesti 7,5 mg/vrk, annan suonensisäisesti pitkävaikutteisen luunsuojalääkkeen. Hankalimmissa tapauksissa alkuhoitoon voidaan kytkeä väliaikaisesti metotreksaattipistos. Kaikilla tauti ei sammu vuodessa (arviolta noin 20 prosentilla), jolloin pieniannoksista kortisonia on jatkettava joskus vuosien ajan.

Jos sinulla on polymyalgia, saattaa olla, että lääkepudotus on ollut turhan nopea. Sinänsä käsien puristusvoima ei liene niin hyvä tehon mittari kuin lihassärkyjen ja kankeuden helpottaminen.

Julkaistu: 14.6.2020

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.