Apu

Lievittääkö avokadon syöminen masennusoireita? Apu-klinikka vastaa

KuvatAdobe Stock
Julkaistu: 25.8.2022

Kysymys:

Olen lukenut, että avokado voisi lievittää masennusta. Onko tämä totta? Kuinka paljon avokadoa pitäisi syödä ja mihin mahdollinen vaikutus oikein perustuu?

Näytä vastaus

Vastaus:

Tällä hetkellä ei olemassa mitään ­tutkimusnäyttöä, että avokadon syömisellä voitaisiin lievittää tai ehkäistä masennusta. Nettiin kirjoitetut jutut ­avokadon ja masennuksen yhteispelistä väittävät, että avokadon kalium, B6-vitamiini ja rasvat vähentävät masennusta. Näillä ei aineilla ei kuitenkaan tutkitusti ole mitään selvää vaikutusta masennuksen hoidossa. Toisin kuin joissakin ­nettiartikkeleissa sanotaan, avokado ei ole edes hyvä folaatin lähde.

Avokado on kyllä oiva B6-vitamiinin lähde, sillä yksi avokado täyttää 50 prosenttia suositetusta B6-vitamiinin saannista. Hyviä lähteitä ovat myös esimerkiksi banaani, lohi ja kana. B6-vitamiini ei kuitenkaan ole mikään ihmeaine masennuksen hoidossa. Avokado ei juuri sisällä aivoille hyvää tekeviä omega-3-rasvahappoja, mutta siinä on paljon kertatyydyttymättömiä rasvoja. Tutkimustiedon perusteella niillä ei kuitenkaan ole vaikutusta masennukseen. Kaliumia saa hyvin myös kahvista, banaanista, parsakaalista, pinaatista ja täysmehuista. Esimerkiksi kaksi kuppia kahvia sisältää yhtä paljon kaliumia kuin yksi avokado.

Masennuksen lievittämisessä eduksi saattaa olla suositusten mukainen tai perinteinen Välimeren ruokavalio.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.