Apu

Miten saan levottomat jalat rauhoittumaan? Opamox auttaa – eikö ole muuta lääkettä? Pitäisikö mennä neurologille? – Apu-klinikka vastaa

Julkaistu: 16.8.2020

Kysymys:

Minulla on levottomat jalat öisin ja päivisin. Yöllä pitää nousta kävelemään. Jalat pistelevät ja särkevät. Otan illalla kaksi Pramipexolia, mutta ne eivät auta. Olen 85-vuotias. Molemmat polvet ja vasen lonkka on leikattu. Otan illalla myös Opamoxia, se vähän rauhoittaa. Eikö ole muuta lääkettä? Pitäisikö mennä neurologille?

Näytä vastaus

Vastaus:

Levottomat jalat ovat aina kiinnostaneet ihmiskuntaa. Siitä todistavat kansainvaellukset ja satunnaisten urosten singahtaminen seutukuntaa kiertävälle radalle. Tässä yhteydessä ei ole mahdollista ohittaa Ismo Alankoa ja Hassisen konetta: ”Ota kiri, ota kiri, loppukiri. Harakiri, kiri, kiri, kiri, kiri. Näin huutaa jalkani turvonneet, asfaltissa kahlanneet”.

Levottomien jalkojen oireyhtymä tarkoittaa jaloissa yksinomaan levon aikana esiintyvää vaikeasti kuvattavaa epämiellyttävää tuntemusta. Se pakottaa liikuttamaan jalkoja ja voi johtaa vaikeaankin unettomuuteen (Hannu Lauerma).

Tämä pitää erottaa psykoosin hoitoon käytettävien dopamiinitoimintaa salpaavien lääkkeiden joskus aiheuttamasta kävelypakosta. Se alkaa yleensä välittömästi tai muutaman viikon kuluessa altistavan lääkkeen aloittamisesta. Dopamiini toimii yhtenä hermosignaalien välittäjäaineena keskushermostossa.

Tällaisten hermojen väheneminen (degeneraatio) keskiaivoissa johtaa siellä dopamiinitoiminnan hiipumiseen aiheuttaen Parkinsonin taudin. Psykoosilääkkeet salpaavat dopamiinin tarttumakohtia (reseptori) myös substantia nigrassa (mustatumake), joka on keskeinen parkinsonismissa, jolloin sivuvaikutuksina voi ilmetä niin sanottuja ekstrapyramidaalioireita (Parkinsonin taudin kaltaisia). Mikään psykoosilääke ei ole tästä ominaisuudesta vapaa, joten on pelattava lääkkeiden vaihtamisella ja annosta minimoimalla.

Levottomien jalkojen oireille altistavat raskaus tai ikääntyminen

Varsinaisille levottomille jaloille altistaa raskaus, ikääntyminen, varastoraudan niukkuus, munuaisten vajaatoiminta sekä oireiden esiintyminen suvussa. Tutkimus sisältää kevyen kenttäarvion toiminnan kohteen sääristä. Bongataan mahdolliset turvotukset, suonikohjut, ihottumat, valtimoverenkierron tila ja lihaskato.

Laboratoriota kuormitetaan rautavarastojen määrittämisen verran. Ikäiselläsi käytän tähän ensisijaisesti transferriinin saturaatiota, mille löydät perustelut vastauksestani Avun numerosta 17, sivu 48. Tapauksessasi olen kiinnostunut myös munuaistesi suorituskyvystä.

Jos rautavarastot todetaan niukoiksi, syy tutkitaan, korjataan ja joka tapauksessa varastot täydennetään. Käyttämäsi pieni annos pramipeksolia lisää dopamiinin vaikutusta keskiaivoissa. Se on siis Parkinsonin tautiin käytettävä valmiste.

Dopamiinin aineenvaihdunnalla on osansa psykoosin synnyssä, mikä ilmenee joskus Parkinsonin taudin dopamiinihoidossa. Potilas voi kokea harhoja. Tämän vuoksi aloitettaessa pramipeksolia levottomista jaloista oireilevalle on syytä arvioida, voisiko potilaalla olla alttiutta psykoosille, vaikka käytettävä annos on todella pieni.

Pramipeksolin annosta ei kannata nostaa kuin korkeintaan kerran kokeilumielessä. Opamoxin käytön kehotan lopettamaan kuin sian joulun alla sen haittojen vuoksi. Periaatteessa on mahdollista käyttää gabapentiiniä ja joskus pregabaliinia, joka sekin on mustalla listalla ikäiselläsi puhumattakaan opioideista.

Neurologia ei primaaristi tässä tarvita. Yleislääkärin tulee kyetä Sinua auttamaan. Hän selvittää kuvaamani asiat ja sen onko diagnoosi oikea. Jos epäillään polyneuropatiaa, se selviää ENMG-tutkimuksella, jonka terveyskeskuslääkäri kykenee tilaamaan.

Kysy terveydestä, avun asiantuntijat vastaavat:

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Katja Murtoniemi, naistentaudit
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede

Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka

Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse

”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.