Terveys ja hyvinvointi
Leikkaus vei seksihalut, mikä avuksi – Apu-klinikka
1Kommenttia
Julkaistu 25.6.2020
Apu

Kysymys:

Olin eturauhasen höyläyksessä vuonna 2016. Se sujui hyvin. Jouduin katetroimaan rakkoani muutaman viikon ennen toimenpidettä. Leikkaus vei seksihalut. Enää en saa sitä tunnetta, mitä pitäisi siemensyöksyyn saada. Kun sitä ei tule, loppuvat halutkin. Voiko toimenpiteessä turmeltua hermoratoja? Siemensyöksy tapahtuu virtsarakkoon. Onko tähän apua?

Vastaus:

Aivan fantastinen kysymys, jota pohtii moni uros. Koska vastaaminen edellyttää spesiaalitietoa, turvauduin luottourologiini Mika Raitaseen. Siispä navigoin puhelun suunnaksi Seinäjoen. Siellä Suomenselän poika eksyy tasaisella helposti, ellei tsuumaa katsettaan Lakeuden ristiin. Mika on sen verran kauan asunut pohjalaisten parissa, että tuntenee jo kadut.

Mikan pääviesti on se, ettei höyläysleikkaus sinänsä vaikuta erektioon. Siinä ei vaurioiteta hermoratoja eikä kajota testosteroniin, joten halujen pitäisi säilyä sekä hormonaalisella että anatomisella mittarilla arvioiden.

”Siemensyöksyn suuntautuminen leikkauksen jälkeen virtsarakkoon on merkki hyvin tehdystä työstä”, huudahtaa Mika ja tarkoittaa, että leikkaus on onnistunut.

Höyläyksellä pienennetään eturauhasta sen vuoksi, että saadaan lisää tilaa virtsaputken sisällölle virrata nurkan takana tai missä kukin meistä vettä heittääkään. Huolellinen leikkaus saa aikaan sen, että siemensyöksy suuntautuu rakkoon. Ejakulaatio siis tapahtuu, vaikka putken suusta voi tupsahtaa vain tilkka höyryä.

Hyvänlaatuisen eturauhasen liikakasvun oireiden hoitoon käytetään pääsääntöisesti kahdella tavalla vaikuttavia lääkkeitä: toinen pienentää eturauhasta ja toinen laajentaa rakon kaulaa ja virtsaputkea. Viimeksi mainituista on markkinoilla tamsulosiini ja alfutsosiini.

Tamsulosiini rentouttaa siinä määrin siemenrakkuloita, että noin yhdellä kolmasosalla sen käyttäjistä ei tapahdu ejakulaatiota. Alfutsosiinilla tätä esiintyy huomattavasti harvemmin. Mika on opettanut minut käyttämään seksuaalisesti aktiivisilla miehillä juuri alfutsosiinia, jos tällaista lääkettä tarvitaan.

Markkinoilla on erittäin yleisesti käytetty lääke, joka sisältää eturauhasen pienentäjää (dutasteridi) ja tamsulosiinia. Jos halutaan eroon mahdollisesta tamsulosiinin haitasta, potilaalle on määrättävä kaksi eri lääkepurkkia. Käytin aluksi itse näitä kahta valmistetta, kunnes eturauhasen kutistuttua olen pärjännyt pelkällä dutasteridillä.

Mika huomauttaa tärkeästä asiasta. Leikkausta on edeltänyt vaihe, jolloin virtsankulku on ollut hakusessa pitemmän aikaa. Käytössä on ollut maksimaalinen lääkitys, jolla on voinut olla haittoja.

Lopulta niiden teho ei enää riittänyt, joten jouduit katetroimaan rakkoasi muutaman viikon ennen kuin pääsit välttämättömään leikkaukseen.

Kaikki tämä ja leikkauksesta toipuminen on aiheuttanut väkisinkin muutaman kuukauden tauon petihumppaan. Yleisesti tiedämme, että uudelleen aloittaminen ei ole aina kirkossa kuulutettu toiminnan laadun ja sujuvuuden kannalta.

Joka päivä vanhenevana miehenä joudun miettimään ja puntaroimaan, mikä kuuluu normaaliin pakostakin luonnettaan muuttavissa seksuaalisissa toiminnoissa. Yhä useammin olen päätynyt siihen, että hyvä, kun peitto sentään vielä heilahtaa: tyylillä, laakien määrällä, tilavuudella ja lentoradalla on yhä vähemmän merkitystä. Se on elämän laki.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.