Tuulilasi

Leasingin ja rahoituksella oston edut ja haitat

Tapio Ketonen

Kysymys:

Mikä olisi kokonaisedullisin vaihtoehto kun tarve: työmatka-ajoa kk:ssa 2500 km, lumiset ja liukkaat tiet lapissa, ilman omaa rahaa. Leasing vai rahoituksella osto? Ja millainen auto olisi paras? työmatkat ajan yksin, vähän ajoa myös 5:llä henkilöllä.

Näytä vastaus

Vastaus:

Varmasti kokonaisedullisin vaihtoehto olisi jokin pomminvarma käytetty auto, esimerkiksi vanha Corolla. Siinä ne merkittävimmät kustannukset eli pääomakulut olisivat pienemmät kuin uudessa. Hyvin todennäköisesti luotettavuus olisi vähintään samaa luokkaa kuin uudessa. Hankintahinta ja siis rahoitustarve olisi pienempi, ja arvon aleneminenkin on käytetyllä autolla paljon loivempaa.

Negatiivista käytetyssä tietenkin on, että naapuritkin näkevät, etttei se ole uusi. Toki myös esimerkiksi turvavarustelu on uusissa eri tasolla, tärkein etu uusissa on ajonvakautus eli ESP, jonka on mainittu olevat tärkein parannus turvallisuuteen sitten turvavyön käyttöönoton.

Rahan lainaaminen maksaa aina, ja siitähän leasingissakin on kysymys. Se on oikeastaan ainoa vaihtoehto, jossa auton saa alleen täysin ilman omaa rahaa.

Leasingsopimuksia on hyvin monenlaisia ja sisältöisiä. Yhteistä niissä on, että auto on vain sopimusajan käyttäjän käytössä. Sopimuksen umpeuduttua auto palautuu leasingyhtiölle. Tässä vaiheessa se myös tarkastetaan, ja muut kuin normaalista kulumisesta aiheutuneet vauriot, esimerkiksi naarmut tai kolhut, korjataan asiakkaan laskuun. Leasingissakin siis voi tulla lisäkuluja, vaikka sama tilanne toki on omistusautossakin.

Vuokranantaja määrittelee hinnan siten, että se kattaa auton arvon alenemisen ja huoltoleasingissa myös huoltokulut. Jotta nämä kulut saadaan varmasti katetuksi, hintaan on pakko laittaa aina hieman ylimääräistä riskivaraa. Ja tottahan toki yhtiö tarvitsee myös voittoa.

Omistukseen tulevassa autossa kaikki kulut ja riskit tulevat suoraan ostajan omaan piikkiin. Arvon aleneminen realisoituu vasta autoa vaihdettaessa, huolto

ja korjauskulut tulevat silloin kun tulevat. Leasingin etu omistukseen nähden on se, että kustannukset tiedetään tarkalleen etukäteen.

Rahoituksen voi hankkia joko myyvän liikkeen kautta tai sitten omasta pankista. Autoliikkeet tarjoavat yleensä jonkun ison rahoitusyhtiön palveluita, vain harvoin autoliikkeen oma rahatilanne on sellainen, että se tarjoaa rahoitusta eli osamaksua omaan laskuunsa.

Autoliikkeen rahoituksessa vakuutena on auto, joka rekisteröidään siten, että omstaja-sarakkeessa on rahoittajan nimi, ja ostaja on haltijana. Pankin rahoituksessa taas vakuuskysymys ratkaistaan muulla tavoin. Aivan kuten edellisenkin laman edellä myös nykyisin pankit tarjoavat rahaa myös ilman vakuuksia ja takaajia, mutta rahan hinta on tällöin korkeampi.

Vaihtoehtoja siis on, ja niitä kannattaa punnita tarkkaan ja huolellisesti, ennen kuin valitsee niistä itselleen sopivimman. Sama koskee niin autoa kuin sen rahoitusta tai liisausta. Lopullinen valinta on jokaisen tehtävä itse omien tarpeidensa ja mieltymystensä perusteella, ulkopuolisen ei kannata yrittää ratkaista asiaa.

Julkaistu: 2.12.2007

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.