Tuulilasi

Lasikaton turvallisuus

Lasikaton turvallisuus

Tapio Ketonen

Kysymys:

Onko lasikattojen turvallisuudesta tutkittua tietoa? Kiinnostuksen kohteena on uusi auto, jossa sattuu olemaan kiinteä lasikatto – siis sellainen, jota ei voi avata.

Millaisesta, kuinka lujasta ja milla lailla rikkoutuvasta lasista tuollaiset lasikatot on tehty?

Onko nykyisissä kiinteissä lasikatoissa yleensä jotain ongelmia? Entä aukeavissa?

Näytä vastaus

Vastaus:

Puolen millin pelti ei sinänsä anna parempaa suojaa kuin lasi. Ymmärtääkseni lasikatoissa käytetään yleensä laminoitua lasia, siis samanlaista kuin tuulilaseissa. Se kestää kohtalaisen kovia iskuja, mutta toki se rikkoutuu, jos isku on riittävän kova. Toisin kuin tuulilasille lasikatolle ei ole materiaalivaatimuksia. Tuulilasin on oltava laminoitua lasia.

Avautuvien lasikattojen ykkösongelma on vuotaminen. Kiinteät katot tiettävästi ovat yleensä varsin ongelmattomia silloin, kun ne pysyvät ehjinä.

Henkilökohtaisesti pitäisin ongelmana myös auringonpaistetta kaljuuni. En ostaisi lasikatolla varustettua autoa, ellen saisi sitä erityisen halvalla.

Julkaistu: 12.11.2013

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.