Tuulilasi

Lakka irtoaa ja maalitakuu loppu

Kysymys:

Terve.

Omistan nyt 7 vuotta vanhan VW Golfin, auto on ollut minulla uudesta asti.

5-vuotiaana auton katon lakkapinnasta lohkesi kynnen kokoinen pala lakkaa irti. Merkkihuollossa kuvasivat ja lähettivät maahantuojalle virheraportin, mutta tulos oli ehdotus kynsilakalla tehtävästä paikkauksesta. Nyt auto on 7-vuotias ja konepellistä sekä katosta on lähtenyt isot alueet lakkaa irti, lisäksi myös ikkunakehyksissä, takaluukussa ja kyljissä on lohkeilu alkamassa.

Automaalaamot kotipaikkakunnallani ovat kertoneet että kyseessä on valmistusvirhe ja ainoa tapa korjata vauriot on maalata auto kauttaaltaan. Maahantuoja ja valmistaja vetäytyivät savotasta pois vedoten auton maalitakuun loppuneen auton saavutettua 3 vuoden iän ja että kuluttajariitalautakunnan määrittämien rajojen perusteella käyttöhyöty on maalipinnan osalta jo saavutettu täysimääräisesti.

Onko vastaavia tapauksia tiedossanne ja mihin ratkaisuun niissä on päädytty? Koskee ongelma vain VW-konsernia vai onko tämä Saksalaisten autojen ominaisuus?

Näytä vastaus

Vastaus:

Juuri tuon valmistusvirheen perusteella maahantuojalla on edelleen vastuu, sillä ei liene epäilystä siitä, etteikö kyseessä olisi kuluttajansuojalaissa tarkoitettu virhe, joka on ollut tuotteessa jo kaupantekohetkellä. Maalitakuun loppumisella ei ole merkitystä, kyseessä on kuluttajansuojalain mukainen virhevastuu.

Merkkihuollon väitteistä huolimatta suosittelen kääntymään kotipaikkakunnan kuluttajaneuvojan puoleen. Toki seitsemän vuotta on pitkä aika, mutta lohkeilua ei voi pitää normaalina tuossakaan vaiheessa.

Vastaavista tapauksista meillä ei ole tietoa, mutta kuluttajaneuvoja varmaan osaa etsiä esimerkkitapauksia.

Tuolla on myös hyvää tietoa asiasta:   http://www.kuluttajavirasto.fi/File/40232336-3463-43d4-83a2-63b775b50ff3/Virhevastuu+ja+takuu+autokaupassa.pdf   sekä http://www.kuluttajavirasto.fi , sieltä löytyvät kuluttajaneuvonnan yhteystiedot.

Kannattaa myös tutustua kuluttajariitalautakunnan sivuihin, http://www.kuluttajariita.fi, sieltä löytyy mm. kuluttajariitalautakunnan tekemiä päätöksiä.

Julkaistu: 2.11.2010