Tuulilasi

Laittomat renkaat?

Tapio Ketonen

Kysymys:

Asuntoautosta puhkesi rengas kesken lokakuisen lomareissun. Rengas vaurioitui, eikä sitä voinut enää paikata. Koska rengasliikkeessä ei ollut ao. rengaskokoa, niin liike ehdotti, että vaihdetaan molemmat takarenkaat. Näin tehtiin. Kun pistin autoa talveksi seisomaan, niin huomasin, että rekisteriotteeseen on merkitty koko 215/70R15 ja uudet renkaat ovat kokoa 225/70/15C Hankook RA18. Kokoa en tullut kiireessä rekisteriotteesta tarkastaneeksi, vaan luotin liikkeen asiantuntemukseen. Auto on Fiat Burstner BT585 vm. 2004. – Ovatko uudet renkaat laittomat?

Näytä vastaus

Vastaus:

Renkaat ovat täysin lailliset. Liikenneministeriön päätös auton rakenteen muuttamisesta (779/1998) sanoo, että auto on muutoskatsastettava, jos vanteen nimellishalkaisija poikkeaa alkuperäisestä yli 26 mm, tai renkaan leveys poikkeaa alkuperäisestä yli 30 mm. Kumpikaan raja ei ylity, joten vähän isommat renkaat vain tekevät menon tanakammaksi, eikä se matkailuautossa koskaan haittaa.

Julkaistu: 6.11.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.