Apu

Laboratoriokokeiden tulokset ahdistavat, miten tulkitsen niitä? Kysy Kiminkiseltä

Julkaistu: 21.12.2019

Kysymys:

Olin Terveystalon tarjoamissa labrakokeissa. Kokeita oli kaikkiaan 30, joista parin tulos ei ollut raja-arvojen sisällä. B12-vitamiini oli 846 (max 700) ja herkkä CRP oli 12,74 (max 5). Mistä johtuu B12-vitamiinin suuri arvo? En ole koskaan syönyt B12-vitamiinipillereitä. CRP lienee tulehdusarvo? Kävin lääkärin luona ja kun kerroin, että syön keuhkoveritulpan sairastaneena Marevania, hänen kommenttinsa oli, että ei huolta. Jäi kuitenkin vaivaamaan, mistä nämä kohonneet arvot johtuvat?

Näytä vastaus

Vastaus:

Karstusista todettiin aikoinaan ja joskus vieläkin: ”Lähti summassa kuin Karstunen Ameriikkaan”.

Meilahden sairaalassa vaikutti opiskeluaikoinani 1970-luvulla professori Antti Eisalo. Hän oli tavattoman innostava opettaja. Professori vihasi eri sairauksien varalle laadittuja valmiita laboratoriotutkimuspaketteja. Olen asiasta erittäin samaa mieltä: jokainen tutkimus tulisi voida perustella ja suunnitelma laatia potilaskohtaisesti.

Todella arveluttavana pidän terveistä kansalaisista määritettyjä laboratoriopaketteja, joita harrastetaan markkinoihin perustuvassa terveydenhuollossa. Työterveys toimii tässä melkoisena oravanpyöränä, sillä sille ei ole säädetty mitään perälautaa, joka rajaisi määrätyt laboratorio- ja kuvantamistutkimukset, erikoisalojen sisäiset konsultaatiot ja joskus jopa leikkaukset vain lääketieteellisin perustein suoritettaviksi. Tässä köyhän kansan rahaa palaa, eikä kukaan oikein uskalla asiaan kajota.

Kun otetaan kritiikittömästi kasa kokeita, käy lähes aina niin, että jokin tutkimus singahtaa vailla mitään merkitystä ohi sektorista (Gaussin käyrästä). Ihminen tulkitsee tulostusta kauhusta kankeana selaten googlesta mitä ihmeellisimpiä sairauksia. Ilman lääketieteen asiantuntemusta tässä ei hyvin käy. Pahimmassa tapauksessa syntynyt ahdistus saattaa purkautua tuhoisalla tavalla. Ylipäänsä laboratoriotulosten tulkinta pitäisi jättää ne määränneen lääkärin tehtäväksi, eikä niitä pitäisi päästää Kantaan ennen tätä. Silloin vältyttäisiin aiheettomalta ahdistukselta ja ties millaisilta omin päin järjestellyiltä konsultaatioilta lääkärissä käynteineen.

Lähtökohtaisesti lääkärin ei tule määrätä sellaisia kokeita, joista hän ei itsekään mitään ymmärrä. Tiedän omasta sairaanhoitopiiristäni, että keskussairaalan erikoislääkärit ovat tuohtuneita heille tulvivista aiheettomista yksityisen työterveyden lähetteistä, jotka on laadittu väärin tulkittujen tutkimusten perusteella.

Tuohtumukseni jälkeen yritän rauhoittua kysymyksesi äärelle. Viitearvon ylittävällä B12-vitamiinin pitoisuudella ei ole terveelle mitään merkitystä. Lienet jo kauhistuneena lukenut, miten se voi liittyä joskus hyvinkin vakaviin sairauksiin. Ne kyllä ilmenevät pääsääntöisesti oireilemalla – eivät korkeana B12-pitoisuutena. Toki arvo on korkea, jos vitamiinia käyttää ylimäärin. Olen hämmennyksekseni todennut, että uskomuspiireissä sitä saatetaan pistellä kuin heikkopäiset ilman järjen häivää. Luotettavinta on käyttää aktiivisen vitamiinin määritystä B12-TC2.

CRP on kudostuhon mittari (leikkaus, trauma, solukuolema, erilaiset tulehdustilat – rakenteiden liikakuumeneminen, vierasesinereaktiot, kihti, autoimmuuni- ja mikrobien aiheuttamat tulehdukset jne.). Lääkäri ei hoida CRP:tä vaan potilasta, ja hänen tulee osata tulkita tulos potilaan tilaan sopivaksi. Teoreettisesti herkkä CRP liittyy suurentuneeseen veritulppariskiin. Puhutaan elimistössä vallitsevasta hiljaisesta tulehduksesta. Tässä merkityksessä tutkimusta käytetään harvemmin potilastyössä. Tulkinnassa on huomioitava kertomani muut tulokseen vaikuttavat tekijät.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.