Apu Terveys

Olen sairastunut sydäninfarktin, ja minulla on kolesterolilääkitys – Milloin lääkitys on riittävä? Apu-klinikka vastaa

KuvatAdobe Stock
Julkaistu 18.2.2023

Kysymys:

Minulle tehtiin sepelvaltimon pallolaajennus vuosi sitten. Huono kolesteroli oli nyt 2,2 millimoolia litrassa, ja lääkäri lisäsi lääkitystäni. Onko turvallista tai aiheellista nostaa kolesterolilääkkeen annostus näin korkealle: atorvastatin 80 mg ja etsetimibi 10mg? Ennen atorvastatiinin annos oli 40 mg.

Näytä vastaus

Vastaus:

Sepelvaltimotaudissa verenkierrossa kiertävä ylimääräinen huono kolesteroli eli LDL-kolesteroli kertyy valtimoiden seinämiin ja ahtauttaa veren virtausta valtimoissa.

Jotta sairaus saataisiin pysäytettyä, LDL-kolesteroli tulisi laskea mahdollisimman alas. Tason pitäisi olla alle 1,4 mmol/l. Tavoitetaso on siis paljon matalampi kuin terveillä, joilla suositus on alle 3,0 mmol/l. Mitä matalampi LDL-taso saavutetaan, sitä paremmin sairaus saadaan hallintaan.

Siten kolesterolilääkkeen (atorvastatiinin) annoksen nosto 80 milligrammaan on ollut varsin aiheellista. Etsetimibilääke estää kolesterolin imeytymistä suolistosta eikä lääkkeestä ole muita annosvahvuuksia käytössä.

Sydänliitto

Kysymykseen vastasi ylilääkäri Anna-Mari Hekkala Sydänliitosta. Suomen Sydänliitto on Euroopan ensimmäinen ja maailman toiseksi vanhin sydänjärjestö. Liitto toimii paikallisesti, alueellisesti ja koko maan laajuisesti. Sydänliitto tarjoaa tietoa, kuntoutusta ja vertais­tukea sairastuneille sekä heidän läheisilleen.

Lue lisää: sydan.fi

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.