Tuulilasi

Laakerit

Tapio Ketonen

Kysymys:

Miksi tänä päivänä eivät auton pyörän laakerit kestä edes sataatuhatta kilometriä kun ne joutuu uusimaan, kokemusta on kolmesta automerkistä yksi on katumaasturi.

Näytä vastaus

Vastaus:

Laakerien keveämmällä rakenteella etsitään halvempaa hintaa. Sillä saadaan myös enemmän varaosamyyntiä, joten ei tuo suinkaan ole sattumaa. Liian kestävät osat eivät tuo rahaa merkin varaosabisnekseen. Lisäksi laakerit ovat usein erikoisrakenteisia, eli niitä saa ainoastaan merkkivaraosina.

Homman nimi on käyttöiän optimointi. Osien pitää kestää niin pitkään, että niitä ei jouduta korvaamaan takuun puitteissa, mutta kun takuuaika on ohi, rikkoutuminen on valmistajan kannalta suorastaan suotavaa. Ei ole temppu eikä mikään varustaa auto sellaisilla pyöränlaakereilla, jotka kestäisivät esimerkiksi 400 – 500 000 kilometriä, ja sellaisiakin laakereita joissakin autoissa on.

Julkaistu: 15.1.2013

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.