Terveys ja hyvinvointi
Kyynärpäässä on golfpallon kokoinen rasvapatti – Miten siitä pääsee eroon? Apu-klinikka vastaa
Vastaajana
Julkaistu 20.4.2023
Apu

Kysymys:

Olen 73-vuotias ja pelannut keski-iässä paljon tennistä. Nykyään ­liikuntani on ollut lähinnä lumitöitä. Muuten liikkuminen on aika vähäistä alaselkäkipujen vuoksi, ja kävelykin on jäänyt vähemmälle. Minulla on molemmissa kyynärpäissä niin sanotut rasvapatit. Oikean käden patti on hieman isompi ja melkein golfpallon kokoinen. Rasvapatit ovat olleet jo vuosia ja kasvaneet pikkuhiljaa. Mitään kipua ei ole, mutta nyt patit ovat alkaneet punoittaa. Miten niistä pääsee eroon?

Vastaus:

Heti alkuun on pakko todeta, että tenniksestä ja kyynärpäästä saattaa monella tulla mieleen tenniskyynärpää, mutta sitähän tämä sinun vaivasi ei ole. Et kerro, missä rasvapatit tarkalleen sijaitsevat. Kuvailemasi perusteella patit ovat kuitenkin selvästi havaittavissa. Ne myös vaivaavat sinua, koska ovat alkaneet punoittaa.

Punoitus kertoo yleensä jonkinlaisesta tulehduksesta, joka voi olla esimerkiksi bakteerin aiheuttama tai sitten paikallisesta ärsytyksestä johtuva. Oletettavasti patit sijaitsevat paikassa, missä ne altistuvat hankaukselle ja (kyynärnivelen) liikkeelle, joka ärsyttää rasvapatiksi todettua ihonalaiskudosmuutosta.

Koska rasvapatit ovat kasvaneet ja vaivaavat sinua, suosittelen niiden poistoa. Tämä hoituu yleensä perusterveydenhuollossa pienkirurgisessa toimenpiteessä, joka tehdään paikallispuudutuksessa.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.