
Kysymys:
Minkälaisilla liikkeillä saa alkavan ”huolikyttyrän” niskan alapuolella sulamaan?
Vastaus:
Huolikyttyräksi tai niskakyhmyksi kutsutaan niskan alaosissa, kaula- ja rintarangan liitoskohdassa tuntuvaa kohoumaa. Joskus pattia on kutsuttu myös someniskaksi. On esitetty arveluja, että se voisi kehittyä esimerkiksi runsaasta istumisesta etukumarassa asennossa puhelin kädessä.
Lähes jokainen tuntee niskan alaosissa kohouman. Kaularangan alimman nikaman anatomia on sellainen, että se näkyy korostuneesti. Joillakin tälle alueelle alkaa kehittyä turvotusta, jossa on sidekudosta ja rasvaa. Tarkkaa tietoa kyhmyn syntymekanismista ei ole. Joskus hyvin harvoin sen muodostuminen voi olla seurausta kortisonin käytöstä.
Myös eteen työntynyt niskan ja pään asento voivat luoda mielikuvan kyhmystä. Niskan työntyminen eteen johtuu yleensä yksipuolisista työskentelyasennoista. Kyhmy itsessään on vain visuaalinen haitta, mutta niskavaivojen ehkäisemisessä keskeistä on monipuolinen liikkuminen. Siihen kuuluvat asentojen vaihtaminen, istumatyön tauottaminen liikkuen, toistotyössä vastakkaiseen suuntaan tehtävien liikkeiden tekeminen, liikkumisen lisääminen arkeen sekä selän ja olkapäiden hyvän liikkuvuuden ylläpitäminen. Kannattaa huomioida, että liikkuessa liikettä tulee myös käsiin, ei vain alaraajoihin.
Varmuudella ei voi luvata, että kyhmy katoaa. Meillä jokaisella on omanlaisensa selän muoto. Ikääntymisen tuomat muutokset voivat osaltaan muuttaa selän ja pään asentoa kumaraksi. Ongelmia voi kuitenkin ehkäistä, kun vahvistaa lihaksia sekä huolehtii selän ja olkapäiden liikkuvuudesta.
Selkäliitto
Kysymyksiin vastasivat työterveyshuollon erikoislääkäri ja Selkäliiton asiantuntijaryhmän jäsen Merja Rossi ja selkäneuvonnan koordinaattori Satu Nieminen Selkäliitosta.
Selkäliitto on kansanterveys- ja potilasjärjestö, jonka tavoitteena on ehkäistä selkäoireita ja -sairauksia. Liitto tarjoaa tutkittua tietoa selästä, kehittää selän terveyttä ja hyvinvointia edistävää liikuntatoimintaa sekä ajaa selkäoireisten etuja.
- Lue lisää: selkäkanava.fi
Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat
- Reijo Laatikainen, ravitsemus
- Pippa Laukka, hyvinvointi
- Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
- Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
- Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet.
Kysy ja asiantuntijamme vastaavat
Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.